Vyšel aktualizovaný D-Book, dokument pomůže při zavádění DVB-T2 a hybridní televize

15. srpen 2016

Aktualizace D-Booku přichází krátce poté, co vláda na svém červencovém zasedání schválila Strategii rozvoje digitálního terestrického vysílání.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil aktualizovanou podobu takzvaného D-Booku, tedy dokumentu, který obsahuje doporučené technické parametry digitálních přijímačů a dalších přijímacích zařízení, nezbytných pro zajištění bezproblémového příjmu zemského digitálního televizního vysílání v České republice ve standardu DVB-T a DVB-T2. Dokument je primárně určen výrobcům a prodejcům elektroniky. V aktualizovaném znění byly doplněny parametry některých nových formátů pro DVB-T2 vysílání a mimo jiné kapitola o HbbTV.

Aktualizace D-Booku přichází krátce poté, co vláda na svém červencovém zasedání schválila Strategii rozvoje digitálního terestrického vysílání (DTT), podle níž bude v následujících měsících a letech probíhat zavádění standardu DVB-T2, který do budoucna nahradí stávající technologii DVB-T. První D-Book spatřil světlo světa koncem roku 2008. Dokument připravila Národní koordinační skupina pod vedením tehdejšího předsedy ČTÚ Pavla Dvořáka. Ten se taktéž coby konzultant při Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) podílel nyní na přípravě Strategie rozvoje DTT. D-Book, který již počítal s formátem DVB-T2, se objevil poprvé v srpnu 2012, jeho aktualizace přišla na řadu koncem září 2014.

 

autor: lukpo
Spustit audio