Vyšetřovací komise vyslýchala Šlachtu a Ištvana devět hodin

Téměř čtyři hodiny vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisí ke kritizované reorganizaci části policie olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Komise jednala za zavřenými dveřmi. Ištvan po své výpovědi pouze řekl, že komisi doručil takzvanou Šlachtovu zprávu dokazující údajné propojení špiček policie s organizovaným zločinem. Po Ištvanovi před poslance předstoupil bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta, který vypovídal celkem pět hodin. Podrobnosti ze slyšení neuvedl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta a bývalý šéf ostravské expozitury útvaru Jiří Komárek na schůzi sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie

Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta a bývalý šéf ostravské expozitury útvaru Jiří Komárek na schůzi sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie | Zdroj: ČTK

„Řekl jsem všechny informace, které má k dané problematice vrchní státní zastupitelství k dispozici, a odpověděl jsem na všechny položené dotazy, předal jsem vyšetřovacímu výboru takzvanou Šlachtovu zprávu a ještě jsem byl požádán o dodání nějakého dalšího materiálu,“ řekl po výpovědi Ištvan.

Podle předsedy sněmovní vyšetřovací komise Pavla Blažka (ODS) byla výpověď vrchního státního zástupce velmi podrobná. „Zaznělo toho spoustu zásadního,“ dodal Blažek.

Zhruba v půl sedmé předstoupil před poslance Robert Šlachta. Před sněmovní komisi vypovídal pět hodin k reorganizaci policie. S jednáním byl spokojen. Podrobnosti ze slyšení neuvedl.

Po něm měli poslanci vyslechnout někdejšího šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka. V červnu prohlásil, že cílem reorganizace je odstranit právě Šlachtu. Zároveň nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z toho, že je podezřelý z "brutálního" úniku informací.

Před komisí by měl Komárek svá slova obhájit. Jeho výpověď byla ale nakonec přesunuta na druhou polovinu srpna.

Špičky policie přiznaly: Změny se dotknou živé kauzy. Od začátku lhali, zlobí se Šlachta

Číst článek

Jednání komise bylo utajené. Přesunulo se dokonce do místnosti, kde normálně zasedá komise pro BIS. Ta je například vybavena rušičkami, aby nikdo jednání nemohl odposlouchávat.

Komise se má znovu sejít 18. srpna. Celkem plánuje vyslechnout 13 lidí, mimo jiné ministry Milana Chovance (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO), policejního prezidenta Tomáše Tuhého, jeho náměstka Zdeňka Laubeho či pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Komise má zjistit dvě věci - za jakých okolností se připravovala reorganizace a jestli například neprobíhala na politickou objednávku. Zároveň má prověřit některé výroky, které v souvislosti s reorganizací zazněly, jako bylo například už zmíněné vyjádření Jiřího Komárka.

Závěry by měla obsahovat zpráva, kterou musí komise vypracovat do konce října. Zatím chce komise vyslechnout 13 lidí. Kromě trojice, která dorazila ve čtvrtek, jsou mezi nimi i ministři financí a vnitra nebo šéf civilní kontrarozvědky.

Šlachta se mýlí. Že se změny dotknou jedné živé kauzy, víme od začátku, reaguje Chovanec

Číst článek

Sporná reorganizace odstartuje už v pondělí spojením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Namísto nich vznikne Národní centrála proti organizovanému zločinu.

V červnu to oznámil policejní prezident Tomáš Tuhý. Tento záměr ale vyvolal ostrou roztržku ve vládní koalici. Šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš dokonce pohrozil, že by hnutí odešlo z vlády.

Podle Babiše může spojení znamenat paralýzu vyšetřování korupce v zemi. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ale jeho tvrzení odmítl. Reorganizace se prý připravovala delší dobu a byla konzultována s odborníky z ministerstva vnitra na personalistiku i bezpečnost.

Výhrady proti reorganizaci měli i státní zástupci, kteří požadovali záruky, že se změny nedotknou takzvaných živých kauz a nebudou hrozit úniky informací. Jejich připomínky nakonec vedení policie a ministerstvo do materiálu zapracovalo.

Robert Šlachta na svou funkci šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného rezignoval. S restrukturalizací elitních policejních útvarů totiž nesouhlasil.

Po Šlachtovi odešel z funkce také šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek. Ten tento týden potvrdil, že podal trestní oznámení na ministra vnitra Milana Chovance, policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho.

Robert Šlachta | Foto: Český rozhlas

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme