Vysílací společnosti se spojily do konsorcia pro podporu DAB rádia v mobilu

25. říjen 2016

Konsorcium konstatuje, že toto řešení umožní odstranit problém s nedostatkem odpovídajících mobilních telefonů na trzích, kde dochází k vypínání VKV náhradou za DAB.

V polovině minulého měsíce bylo založeno konsorcium, které má za cíl usnadnit integraci digitálního rádia DAB+ do mobilních telefonů, a to pomocí otevřeného a univerzálního rozhraní Open Mobile Radio Interface (OMRI). Cílem je, pomoci uvést na trh další mobilní telefony, které by byly podobné jako LG Stylus 2. Přinesly by tedy svým majitelům možnost poslechu digitálního rádia DAB/DAB+.

Podle Simona Fella, ředitele technologií Evropské vysílací unie (EBU), je tento krok důležitým posunem vpřed a umožňuje vysílatelům uzpůsobení mobilních aplikací a používání DAB+ tunerů v chytrých mobilních telefonech. OMRI je de facto technologické rozraní, které spojuje komunikaci mezi čipem v mobilním telefonu a aplikacemi. Díky tomu může fungovat kompatibilní aplikace s podporou OMRI na kterémkoliv mobilním telefonu. Konsorcium, konstatuje, že toto řešení umožní odstranit problém s nedostatkem odpovídajících mobilních telefonů na trzích, kde dochází k vypínání VKV náhradou za DAB. Na vývoji se podílely mimo jiné EBU, WorldDAB, BBC nebo Mnichovský institut pro vysílací techniku (IRT).

autor: lukpo
Spustit audio