Výsledky Evropského festivalu ptactva

8. říjen 2012

O uplynulém víkendu pozorovalo více než 64 000 dospělých i dětí ve 33 zemích Evropy a střední Asie ohromující divadlo každoročního ptačího stěhování. BirdLife International, zastoupený u nás Českou společností ornitologickou, pořádal Evropský festival ptactva 2012, jehož cílem je právě připomenutí a společné pozorování fascinujícího přírodního fenoménu – stěhování milionů ptáků přes několik kontinentů.

Partnerské organizace BirdLife International připravily více než 2 500 jednotlivých akcí napříč Evropou a střední Asií. A účastníci pozorovali ohromující množství ptáků: během jediného víkendu jich nad jejich hlavami přeletělo téměř 6 milionů.

Každoročního Evropského festivalu ptáků se účastní lidé se zájmem o pozorování ptáků napříč věkem i profesemi. Od organizátorů se dozvídají mnoho zajímavostí o ptačím stěhování a o nebezpečích, se kterými se tažní ptáci setkávají. Festival tak představuje velkou příležitost k šíření znalostí o stěhování ptáků a k propagaci aktivit na ochranu jednotlivých ohrožených druhů a jejich prostředí.

„A nesmíme zapomenout, že Evropský festival ptactva je především výbornou příležitostí pro všechny milovníky přírody ke vzájemnému setkání, sdílení zkušeností i zážitků z pozorování ohromující migrace ptáků,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. Právě tato organizace řídila průběh letošního festivalu ptactva v celé Evropě.

Evropský festival ptactva

Jako každý rok, partneři BirdLife připravili nepřeberné množství akcí napříč Evropou. Jejich cílem je především vzbudit zájem návštěvníků a sdělit to nejzajímavější o ptačím stěhování. Organizátoři věří, že se jim podařilo vzbudit zájem účastníků o ohrožený svět ptáků, aby byl hlas pro jejich ochranu dostatečně silný.

Během festivalu zaznamenávali účastníci každé pozorování, zprávy za jednotlivé země se pak scházely v Praze, kde ČSO sestavila souhrnný přehled pro celou Evropu.

Ornitologické zajímavosti

Evropský festival ptactva

- Tři nejpočetnější ptačí druhy pozorované během Evropského festivalu ptactva 2012 byly: holub hřivnáč, špaček a pěnkava.
- V jižní Evropě patřili k nejobdivovanějším druhům plameňáci, zatímco na severu pozorovali lidé takové rarity, jako slukovce dlouhozobého, modrušku tajgovou nebo jespáka skvrnitého.
- Pozorování ve východoevropských a asijských zemích byla bohatá na vzácné druhy, jako je orel královský a stepní, ouhorlík černokřídlý nebo drop velký i malý.
- Mezi místy vhodnými k pozorování mořských ptáků zaujal zvláště Gibraltar, kde účastníci pozorovali početné buřňáky šedé a mauritánské spolu s tereji lovícími mezi delfíny.
- Finští pozorovatelé viděli asi 400 000 bernešek bělolících, zatímco jejich švédští kolegové zdokumentovali „jen“ 275 000 bernešek a 370 000 holubů hřivnáčů.
- Účastníci na Ukrajině měli možnost vidět úžasné divadlo – dva lovící orly stepní.
- Neuvěřitelných 1350 celosvětově kriticky ohrožených keptušek stepních hlásili pozorovatelé z Turecka.

Podrobné evropské výsledky jsou zveřejněny na zvláštní stránce webu ČSO: http://www.birdlife.cz/ebw2012.html.

Zajímavosti z festivalu v Česku:

- Nejvíce ptáků pozorovali na Žehuňském rybníce, 37 615 jedinců. Zasloužilo se o to především pětatřicetitisícové hejno špačků, kteří nocují v rákosinách.
- Pozorovatelé v Mutěnicích zaznamenali velice pozdní výskyt kukačky.
- U Vavřineckého rybníka (Kutnohorsko) obdivovali vzácné druhy rybáka černého a lindušku rudokrkou.
- Na Benešovsku u obce Jezero se objevily 3 potáplice malé.

autor: ČSO
Spustit audio