Vysokorychlostní internet bude brzy dostupný v letadlech. I díky českým vývojářům

Vysokorychlostní internet se už brzy přesune na paluby letadel. A to i díky týmu českých vývojářů, který na novince pracoval přes tři roky. Cestující tak budou moct sledovat online televizní vysílání nebo si dokonce zavolat i během letu nad oceánem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující, pasažéři, letadlo

Cestující, pasažéři, letadlo | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Kdo někdy cestoval letadlem, zná dobře hlášení upozorňující na vypnutí elektronických zařízení - od mobilů až po tablety. A to z důvodu bezpečnosti. Těm, kteří chtějí surfovat po internetu i během letu, se ale blýská na lepší časy - alespoň na některých spojích.

Rychlý internet se už letos objeví třeba na palubách společnosti Air Canada. Papírové noviny tak můžou lidé vyměnit třeba za chytrý telefon.

„Cestující můžou sledovat sociální sítě, poslouchat hudbu z Spotify, můžou koukat na video – například na YouTube. Znamená to, že máte v podstatě k dispozici připojení stejné jako doma nebo v kavárně,“ říká Jiří Nykodým ze společnosti Honeywell, která se na vývoji podílela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vysokorychlostní internet se už brzy přesune na paluby letadel. Více zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

„Cestující se může připojit přes svůj tablet nebo přes svůj telefon prostřednictvím sítě wi-fi, která na palubě toho letadla bude k dispozici. Případně na nějakých dálkových letech se může připojit přes displej v sedadle.“

Už dnes lidé můžou surfovat na internetu během letu. Přenos dat je ale pomalý - připojení je srovnatelné s tím, které měly domácnosti před více než deseti lety. Funguje navíc jen nad pevninou.

„Omezení je, že ten internet v současnosti je v naprosté většině založen na terestrickém vysílání, to znamená, že přijímá signál z pozemních vysílačů. A tím pádem je vlastně dostupný jenom nad osídlenými pevninskými oblastmi, ale už se těžko lidé připojí třeba nad oceánem a podobně,“ vysvětluje letecký publicista Tomáš Soušek.

Surfování s příplatkem

Novinka, tedy vysokorychlostní internet, přenese až 50 megabitů za sekundu. Systém totiž využívá satelity na oběžné dráze. Tím se liší od technologií, které se v letadlech využívají v současnosti. Za surfování po síti si ale ve většině případů lidé musí připlatit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vysokorychlostní internet bude v letadlech i díky týmu českých vývojářů, který na novince pracoval přes tři roky. Více letecký publicista Ladislav Keller

Lufthansa, která s internetovým připojením přišla na trh jako první, si za jednu hodinu účtuje 9 euro, v přepočtu asi 250 korun. A třeba společnost Emirates nabízí část stahování dat zdarma.

„Internet se může využívat během celého letu. Máte 10 mega zadarmo a dalších 500 se dá zakoupit za jeden americký dolar s veškerým stahováním a prohlížením internetu, zpráv a tak dále,“ doplňuje ředitel české pobočky Bořivoj Trejbal.

Pokrytí všech letadel brání vysoké náklady

Některé letecké společnosti nabízejí pravidelným cestujícím i zvýhodněné předplatné. Wi-fi zdarma má i jedna z největších skandinávských nízkonákladových společností. Do dvou let by se internet měl objevit i v letadlech Travel Service.

ČSA se zatím k nákupu nechystá. Důvodem jsou vysoké náklady. Vybavit letadlo internetem totiž vyjde i na stovky tisíc dolarů. Podle Tomáše Souška je tak pokrytí všech letadel zatím jen vzdálenou budoucností.

„Letecká doprava směřuje především k dosažení co nejnižší ceny za letenky. U těch krátkých nízkonákladových letů to asi efektivní nebude. Protože tam ti lidé chtějí skutečně letět za co nejnižší cenu a jsou ochotní oželet občerstvení a pití na palubě, tak oželí asi i internet. Takže to bude spíš otázka těch dálkových letů,“ dodává letecký publicista.

Ještě o krok dál jsou pak privátní letadla. Třeba tryskáč Boeing Business Jet má nejenom připojení k internetu. Na jeho palubě se přímo za letu může uskutečnit třeba i videokonference.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme