Výstava botanických kreseb v brněnské botanické zahradě

30. leden 2015

Během února můžete v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně navštívit výstavu Botanická kresba: Atlas semen a plodů našich domácích a zdomácnělých dřevin.

Autorkou výstavy je studentka Gymnázia Brno-Řečkovice Lucie Urbanová. Kresby vznikly jako praktická část práce Studentské odborné činnosti v oboru Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie v roce 2015, pod vedením Mgr. Vlasty Krejčířové, profesorky Gymnázia Brno-Řečkovice, a pod odborným vedením Mgr. Magdalény Chytré, odborné pracovnice Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Na výstavě si můžete prohlédnout celkem 60 perokreseb plodů a semen našich dřevin, které jsou přístupné v semenné bance Botanické zahrady PřF MU. Lucie Urbanová použila plody, které se dají v botanické zahradě posupně během sezóny sbírat podle doby dozrávání. Perokresby jsou provedeny tuší a některé kresby dužnatých plodů jsou pro větší názornost kolorovány anilinovými barvami. Návštěvníci se mohou seznámit jak s u nás běžně známými plody a semeny dřevin, jako je například žalud dubu zimního či oříšek lísky obecné, tak také s méně známými plody dřevin u nás zdomácnělých, jako jsou například plody šácholanu (magnólie) nebo maklury jablkovité.

Plakát výstavy botanických kreseb Lucie Urbanové

Jako doprovodný materiál k této výstavě vznikla také brožura, která je výukovým materiálem k doplnění učiva botaniky především pro žáky základních škol. Kresby v publikaci jsou černobílé a děti si je mohou samy vybarvit podle skutečných plodů v botanické zahradě. Brožura je dostupná všem zájemcům u pokladny skleníků.

autor: Botanická zahrada PřF Masarykovy univerzity v Brně
Spustit audio