Výstava v Praze připomněla 100 let od nástupu legionářů do zahraničního odboje

Jednodenní výroční výstava v pražských zahradách Černínského paláce připomněla zásluhy československých legionářů, kteří bojovali za první světové války. Je to právě 100 let, kdy desítky tisíc dobrovolníků nastoupily do zahraničního odboje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českoslovenští legionáři v 1. světové válce

Českoslovenští legionáři v 1. světové válce | Foto: Post Bellum

Návštěvníci v zahradách viděli několik tematických expozicí. Jedna z nich byla věnovaná unikátním fotografiím Václava Balcara, který mapoval návrat legionářů do Evropy.

„Jsou to fotografie, které dědeček nafotil při svém návratu z první světové války, kdy jako legionář objel svět. Máme zdokumentovanou celou cestu kolem světa přes Japonsko, Filipíny, Ameriku a Francii až do vlasti,“ popsal fotografův vnuk Vladimír Balcar.

Další expozice se věnovala bojové technice. Podle Jana Bondyho z odboru veřejné diplomacie ministerstva zahraničních věcí bylo k vidění spousta zajímavých exponátů: „Kanonů, bodáků a pušek z doby legionářů, včetně dobové výzbroje a výstroje.“

Návštěvníci si uniformy legionářů a jejich výstroj mohli i vyzkoušet.

„Například zimní čepice, šály, ale i nůžky na ostnatý drát a spoustu dalšího zajímavého materiálu,“ popsal Jiří Charfreitag z Československé obce legionářské.

Výstava fotografií a dokumentů umělců, kteří prošli první světovou válkou, se teď přesune na české ambasády do zahraničí.

Petra Benešová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme