Výstava v Týně mapuje 140 let dlouhou historii Spolku bývalých vojáků

2. duben 2018

Dobu císaře pána, legionářů i nelehké druhé světové války přežil Spolek bývalých vojáků v Týně nad Vltavou. Letos slaví 140. výročí od svého vzniku, a proto jeho zástupci uspořádali výstavu, která mapuje historii.

Expozice je k vidění ve vltavotýnském městském muzeu. Nese název Cesta světlem a tmou a potrvá do 6. května.

Spolek vznikl v roce 1878. „Po prohrané bitvě s Pruskem v prusko-rakouské válce byla spousta invalidů, kteří neměli uplatnění, takže potom se tyhle spolky začaly propagovat a vznikaly skoro ve všech městech, aby se postaraly o veterány,“ vysvětluje jednatelka Ivana Součková.

Vltavotýnský spolek se původně jmenoval Spolek vojenských vysloužilců a dokonce získal přízvisko podle jednoho budějovickým obyvatelům poměrně známého člověka. „Jmenoval se Spolek vojenských vysloužilců rytíře Vojtěcha Lanny, který jim dělal patrona. Měl blízký vztah k Týnu, protože odsud pocházela jeho babička,“ prozrazuje Ivana Součková.

Spolek měl svůj prapor, muziku i uniformu, vedení nosilo bíločervené šerpy, což dodávalo důstojnost a prestiž všem akcím. Slavnostní stuhy jsou k vidění i na výstavě. „Máme tady červenobílou šerpu, kterou nosilo vedení spolku už od počátku, a dále třeba jednu z nejstarších stuh, která se dávala na prapor,“ ukazuje jednatelka.

Část expozice mapuje historii spolku po první světové válce. „Tehdy měl docela namále, protože byl známý tím, že byl vlastenecký hlavně k císaři pánu a jeho rodině. Když vznikla republika, byli spíš terčem posměchu a měli problémy s dalším trváním. Nakonec byl spolek nucený se přejmenovat a musel se celý přerodit z vojenského spolku a spolek podpůrný,“ popisuje Ivana Součková.

Ještě větší ránou ale byla druhá světová válka. „Byli odsunuti Židé, spousta lidí musela do koncentračních táborů, odkud se nevrátila, takže ten úbytek byl mnohem větší,“ říká Ivana Součková.

Přesto Spolek bývalých vojáků v Týně nad Vltavou přežil dodnes a je aktivní. „Pořádáme ples každý rok a naši tradiční mši, kde uctíme zemřelé členy a padlé, také děláme spoustu zájezdů, výletů a každý rok zábavu na Václava,“ uzavírá Ivana Součková.

Cesta světlem a tmou v muzeu v Týně nad Vltavou připomíná historii místního Spolku bývalých vojáků
autor: mvo
Spustit audio