Vysvědčení ve světě: V Belgii dárky rozdává škola, v Brazílii jdou na pizzu

Konec školního roku se přiblížil a s ním i vysvědčení. Odměny, překvapení a peníze nedostávají za vysvědčení jen české děti. Podobné zvyky pěstují i v řadě zemí světa. Možná jen s výjimkou těch, kde končí školní rok před Vánoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysvědčení (fotokoláž)

Vysvědčení (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas

Ve Velké Británii je zvykem dávat zážitkovou akci. Jak zjistil zpravodaj Jiří Hošek, může to být strávené odpoledne s trenérem, týdenní kurz tenisu, tři dny v koňských stájích a podobně.

Ve Spojených státech sice děti žádné známky jako v Británii do šesté třídy nedostávají, ale rodiče je odměňují tím, co si děti přejí. Například desetiletá Kaleigh dostala loni vysněný fotoaparát, letošní rok strávila v mezinárodní škole v Česku a odměna je zatím překvapením.

V Belgii dostávají děti odměny od rodičů i školy. „Náš Filip tam dostal v první třídě frankofonní školy takovou hru na klíček, v kolotoči se točily rybičky, které měly v tlamě magnet a lovily se malými udicemi s protimagnety. Odpoledne jsme pak s celou rodinou šli na zmrzlinu a pravé belgické hranolky,“ říká bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák. Ve vlámské škole děti nic nedostávají, ale rodiče je odměňují třeba elektronikou.

V některých egyptských rodinách je zvykem překvapení, jinde rodiče ještě před zkouškou - vysvědčení se tu dává na základě závěrečné zkoušky na konci pololetí a roku - s dětmi konzultují, co by chtěly za vysvědčení, aby je povzbudily k lepším výkonům. Materiální úroveň rodin je v Egyptě extrémně rozrůzněná, ale například ve střední třídě je podle zjištění zpravodaje Štěpána Macháčka nejčastější odměnou letní pobyt u moře.

„Můj kamarád koupil dětem a rodině týdenní pobyt v letovisku Marsa Matrúh u Středozemního moře. Dále se kupuje třeba oblečení, nebo se dokonce dávají dětem peníze. Hodnota odměny za dobré vysvědčení je v této sociální vrstvě cca 50 až 100 amerických dolarů (1000 až 2000 českých korun).“

Brazilské školy zase pro děti chystají slavnostní vystoupení na konci školního roku. S rodinami ostatních školáků se pak scházejí v restauraci.

„My jsme slavili konec školního roku vždy srazem rodičů i dětí v pizzerii nebo v churrascarii (restaurace, kde se servíruje grilované maso a kam Brazilci rádi chodí). Děcka řádila v dětském koutku a rodiče se bavili. Pokud vím, tak děti dostávají spíš jen drobnosti jako sladkosti, výlet, slavnostnější oběd nebo večeři. Nic speciálního,“ říká Andrea Šuráňová, která žila v Riu de Janeiru.

„V soukromé škole, kam chodili naši kluci, se konec roku nijak neslavil. Samozřejmě kromě víkendové organizované churrasco pro všechny rodiny. Dárky se dávají při úspěšném ukončení školy a přechodu na novou, ať už ze školky do školy, nebo na střední nebo univerzitu. A to je fakt ve velkém stylu,“ přidává další zkušenost Silvie Bočková.

Besídky a představení

Předání vysvědčení na základních školách v Tunisku provází představení a besídky, při kterých se sejdou rodiče a přátelé dětí. „Akce se tak promění v živou oslavu s tradičním občerstvením. Dětem na známkách velmi záleží, dívky jsou co se týče známkového hodnocení v průměrech často úspěšnější než chlapci,“ uvádí Eva Balcarová z tuniského velvyslanectví.

V Dánsku dostávají školáci známky, až když opouštějí základní a střední školu. Učitelé je během let pouze slovně hodnotí na schůzkách s rodiči během roku.

„Známky jsou efektem přímé vazby. Ozřejmí, co se po dětech žádá. Je to okamžitá hodnota za práci,“ říká o hodnocení známkami psycholožka Lucie Nielsen, která v Dánsku vystudovala, několik let žila a porodila pět dětí.

Průzkum mezi školáky: Za vysvědčení chtějí plyšáky, mobily i eura

Číst článek

Žádné odměny tam podle Lucie ale děti nedostávají. „Drobnosti jsem jim dala za vysvědčení, až když jsme začali žít v Česku. Udělala jsem si tím radost spíš sama sobě než dětem. Pro ně je odměnou dovolená v Dánsku, kam se po vysvědčení chystáme.“

Ne všude ale končí školní rok v červnu. Například v Chile končí v prosinci před Vánoci a začíná v březnu, takže na odměnu za vysvědčení většinou nikdo nemyslí. Veškerá energie se soustřeďuje na Vánoce a nadcházející prázdniny.

Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme