Výsypka lomu ČSA je útočištěm chráněných živočišných druhů. Najdete tu čejky, ťuhýky i stáda muflonů

10. březen 2016

Obránecká výsypka u lomu ČSA na Mostecku je domovem muflonů a dalších zajímavých živočichů. „Žije tu všechna běžná zvěř z Krušnohoří, ale také celá řada druhů, které v současné přírodě marně hledají ideální podmínky,“ říká odborník na rekultivace Jiří Křen.

Když projíždíte výsypkou, míjíte louky připomínající step, lesíky, ale i mokřady či políčka osetá jetelinou.

„Nová krajina, která díky rekultivacím vzniká, je pestrá. A pestrost je něco, co už z krajiny, kterou člověk přetvořil, skoro vymizelo,“ vysvětluje Jiří Křen, proč se na výsypce daří třeba ťuhýkovi nebo čejce.

„Támhle je krušnohorský král,“ ukazuje pak z auta mezi stromy na nedalekém kopci. Majestátního jelena mezi větvemi nenajdu, ale za chvíli nám přes cestu přeběhne srna.

Když dojedeme na místo, z něhož je přes pracující rypadlo vidět zámek Jezeří na protilehlé straně Lomu, pozorujeme lišku běžící loukou, husy při zásnubním letu a zahlédneme i vzácnou čejku. A pak najdeme muflony.

Početné stádo před přijíždějícím autem sice prchá, ale i tak si můžeme zvířata s mohutnými rohy dobře prohlédnout. Prchají vzhůru ke kolejím.

Odborník na rekultivace Jiří Křen ukazuje krajinu po těžbě

O regulaci stavu muflonů se tady starají řidiči projíždějící po koridoru mezi Mostem a Chomutovem. Potkat muflona na silnici není nic příjemného. Pozorovat ho na výsypce, to je jiná.

„Muflony můžete potkat v kteroukoli denní hodinu,“ říká Křen. Zatímco vysoká jde ke krmelcům brzy ráno, mufloni jsou aktivní po celý den.

Výsypka možná nevypadá jako ideální výletní cíl, ale opak je pravdou. Vedou tudy i cyklostezky. Ať už na kole nebo pěšky můžete na výsypce potkat spoustu zajímavé zvěře a také se na vlastní kraj podívat z jiného, méně obvyklého úhlu. Krajina kolem obrovského lomu je možná podivná, ale své kouzlo určitě má.

Spustit audio