Vyvedla je z pekla

6. květen 2018

Seminář Mechanchim o smysluplném vyučování o Izraeli inspiroval lektory uvnitř židovské komunity. 70. výročí vzniku státu Izrael: jaké je jeho současné mezinárodní postavení? A připomeneme také 10 let od úmrtí Ireny Sendlerové, která zachránila dva a půl tisíce dětí z varšavského ghetta.

Jak správně o Izraeli vyučovat? Jaký přístup je nejvhodnější? A jak moc jsou evropské židovské komunity propojené? Takové otázky si kladli účastníci semináře o smysluplném vyučování o Izraeli, který pořádalo Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea. Informace bude mít Kateřina Havlíková.

14. května si budeme připomínat 70. výročí od založení Státu Izrael. O současné mezinárodní situaci Izraele, jeho strategických partnerech i možných hrozbách natáčela s politoložkou Irenou Kalhousovou Terezie Jirásková.

„Vyvedla nás z pekla“ – prohlásil jeden polský historik při pohřbu Ireny Sendlerové. Patřil totiž k dvěma a půl tisícům dětí, které tato žena zachránila z varšavského ghetta. V sobotu uplyne deset let od její smrti. Děti, které vyvedla z varšavského ghetta, pomáhala umístit do polských rodin, klášterů či sirotčinců. I když padla do rukou gestapa a vytrpěla brutální mučení, zachráněné děti ani své spolupracovníky neprozradila. O její příběh se zajímala Jana Šustová.

Irena Sendlerová v roce 1943 po útěku z vězení

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio