Výzkum borovice vejmutovky

27. květen 2014

Borovice vejmutovka v oblastech pískovcových skalních měst začala vytlačovat původní rostlinné druhy – a vědci studovali, nakolik vážný je to problém a jak ho řešit.

Navštívili jste někdy některé z pískovcových skalních měst a zdálo se vám, že je v tamních lesích málo borůvek, brusinek nebo vřesů? Možná za to může borovice vejmutovka. Ta byla do Evropy – včetně našich území – přivezena ze Severní Ameriky a začala se zde vysazovat už v průběhu 18. a 19. století.

V našich podmínkách roste velmi dobře – zejména právě v oblastech pískovcových skalních měst a na písčitých půdách v okolí řek v Polabí. Bohužel tam, jak se ukazuje, nepříznivě ovlivňuje původní složení rostlin. Zjistit jak přesně, to byl cíl projektu Botanického ústavu Akademie věd, který probíhal ve spolupráci s Chráněnou krajinnou oblastí Labské pískovce a Národním parkem České Švýcarsko, kde je tento problém zvlášť naléhavý. Na výzkumu se podílela doktorka Věroslava Hadincová z Oddělení populační ekologie Botanického ústavu Akademie věd v Průhonicích.

autoři: Jana Olivová , Karel Kratochvíl
Spustit audio