Vzácné orchideje u Krčmaně je nutné hlídat i před vandaly

16. březen 2022

Kousek původní stepi uprostřed intenzivně využívané krajiny mezi Olomoucí a Přerovem nabízí přírodní památka U bílých hlín, kterou najdeme jen pár set metrů od vesnice Krčmaň. Přestože je toto místo chráněné už poměrně dlouho, některým vzácným druhům rostlin zde hrozí, že zmizí navždy.

Přírodní rezervace leží jen pár desítek metrů od hlavní silnice spojující Olomouc s Přerovem. Pokud zaparkujete před Krčmaní, u malého rybníčku a vydáte se po zeleně značené turistické značce směrem na severozápad, po nějakých deseti minutách chůze jste na místě.

Pozoruhodnou skladbu flóry tohoto místa má na svědomí jeho poloha na východním svahu mírného kopce, kde se opírá slunce, a tak klima je zde o poznání teplejší než třeba na odvrácených stranách vrchu Chrást, na jehož úbočí se rezervace nachází.

Dalším důvodem, proč je toto místo tak pozoruhodné, je složení půdy. Celá tato oblast je položena na devonských vápencích. Hlína je tady tedy skutečně nápadně světlá, čímž se vysvětluje ono podivné označení tohoto místa. Navíc má velkou propustnost pro vodu, což vede k rychlému vysychání, a tak se zde udržuje rostlinná skladba podobná suchým stepím někde daleko na východě.

Přírodní památku poznáte snadno. Přímo mezi poli se zde nachází jakýsi ostrůvek původní vegetace, který má výměru jen necelých šedesát arů. Křoviska, šťavnatá tráva, ze které vykukují květy všech velikosti a barev, ji výrazně odlišují od okolí.

Step ožívá už zjara, zejména fialovými kvítky koniklece velkokvětého. V květnu začíná kvést asi největší vzácnost této lokality vstavač trojzubý. Tato pozoruhodná orchidej roste u nás pouze na několika málo místech na Moravě. Patří k nejohroženějším druhům vůbec a o to pozoruhodnější je, že se ji snaží neznámí nenechavci občas vyrýpnout do své zahrádky. To vedlo až téměř k likvidaci populace v této lokalitě, kterou ohrožují také změny v okolním prostředí. I proto ochránci přírody tuto lokalitu sledují a pracují na zlepšení zdejších podmínek.

Hvězdnice chlumní

Nejsou to však jen koniklece a vstavače, které zde rostou. Díky pravidelnému kosení zde najdeme například len žlutý, rozrazil rakouský, křivatec rolní a další rostliny. Pokud sem člověk vyrazí k podzimu, objeví zde sytě modré květy další ohrožené rostliny – hvězdnice chlumní. Celkem zde bylo zmapováno přes 120 druhů vyšších rostlin, které si zasluhují ochranu.

Přestože zdejší přírodní památka byla vyhlášena už v roce 1952, jen o pár let později byla z velké části narušena vrtnými pracemi na ložisku vápence. Současný stav je tedy jen torzem původní rozlohy.

Oblast je chráněná od roku 1952

Nejsou to však jen rostliny, pro které stojí za to zdejší území navštívit. Z návrší je pěkný výhled do kraje. V trávě se hemží mnoho živočichů, počínaje hmyzem, k němuž patří 67 druhů brouků a 19 druhů motýlů, které zde ekologové napočítali. V trávě se občas mihne ještěrka obecná a další plazi. Keře a stromy svými plody lákají drobné pěvce a na hlodavce zde mají spadeno káně i poštolky, které krouží nad loukou.

Člověk přicházející do této lokality by se měl chovat zejména s respektem. I malý zásah může nenávratně zničit celou lokalitu, která udržuje poslední zbytky druhů, které moderní doba dostala na okraj vyhynutí. I z cesty lze obdivovat kvetoucí louku a zpěv ptáků a bzukot hmyzu je tím nejlepším balzámem na nervy člověka zasaženého civilizací.

autor: kbz
Spustit audio