Vzácní ledňáčci žijí u chomutovského Kamencového jezera. Jeden z nich se teď léčí v zooparku

16. červenec 2015

Barevný, malý, hbitý a vzácný. Takový je ledňáček říční. Malinkatý ptáček je přísně chráněný a zahlédnout ho ve volné přírodě není snadné. Obyvatelům Chomutova se to ale může povést.

Ledňáčci obývají okolí Kamencového jezera u Chomutova. Jeden z nich se nedávno musel přestěhovat do Podkrušnohorského zooparku, který s jezerem sousedí.

„Lidé, kteří ho pozorovali, si všimli, že má něco s křídlem a přinesli ho k nám,“ vysvětluje mluvčí chomutovského zooparku Martina Pelcová. Zraněné křídlo mu pravděpodobně překazilo první lekci létání. Mladý ptáček nebyl schopen napodobit své rodiče.

Stanice pro handicapovaná zvířata, která při zooparku funguje, má díky tomu tu čest postarat se o létající drahokam. „Ledňáčkům se tak říká kvůli jejich nádhernému zbarvení,“ prozrazuje Pelcová.

Ledňáček v péči ornitologa Petra Hory

„Ornitologové evidují v oblasti zooparku a Kamencového jezera lokalitu, kde se ledňáčkové každoročně rozmnožují v hnízdních norách,“ vysvětlila ředitelka zooparku Iveta Rabasová.

Ve Stanici byl mladý ledňáček ošetřen a pravidelně přijímá potravu. Až bude úplně v pořádku, vrátí se do volné přírody.

Ledňáčci říční se vyskytují v oblasti téměř celé Evropy, v Asii a severní Africe. Jsou jen o málo větší než vrabec polní, mají ale zavalitější tělo a pro své nádherné zbarvení jsou nazýváni létající drahokamy. Žijí poblíž čistých tekoucích vod bohatých na ryby, za kterými se vrhají střemhlav pod hladinu.

V České republice hnízdí v počtu 300 – 700 párů a jsou zařazeni mezi silně ohrožené a přísně chráněné druhy.


autor: Lenka Šipošová
Spustit audio