Vzácný lyskonoh ploskozobý se objevil v Tovačově

6. listopad 2013

Lyskonoh ploskozobý se v České republice vykytuje jen velmi vzácně a ojediněle. Ornitologové dosud evidovali pouze 20 jeho výskytů v ČR od roku 1843. V těchto dnech jej objevili ornitologové na Hradeckém rybníku v Tovačově. Jde o 21 pozorování lyskonoha ploskozobého v ČR za posledních 170 let.

Lyskonoh ploskozobý je drobný pták o velikosti drozda, měří 20 až 22 cm a rozpětí křídel má 34 - 41 cm. Patří do skupiny bahňáků, kteří vyhledávají potravu, drobný vodní hmyz a jeho larvy v mokřadech a především na bahnitých březích nebo přímo v bahně.

Lyskonohové se specializují na sběr vodního hmyzu z vodní hladiny, na níž sedí a svými nohami víří bahno pod sebou. Na rozdíl od ostatních bahňáků mají k plavání speciálně přizpůsobené prsty u nohou. Mají je opatřeny podobnými plovacími blankami, jako lyska černá. Podle nich dostali i své zvláštní jméno – lyskonoh.

Z jejich ojedinělého výskytu u nás je zřejmé, že u nás nehnízdí, ale jen velmi vzácně se zatoulají v době jarního nebo podzimního tahu. Lyskonohové ploskozobí hnízdí v Arktidě, převážně v tundře na březích sladkých nebo brakických vod. Nejbližší hnízdiště mají na Islandu. Na zimu táhnou až do jižní a západní Afriky, kde zimují na mořské hladině asi 150 km od pobřeží.

Ve střední Evropě se objevují velmi vzácně, a to především v souvislosti s extrémními bouřemi na pobřeží Británie. Někteří jedinci jsou velmi silnými větry zaváti až k nám. V Tovačově byl lyskonoh ploskozobý zjištěn již v roce 1997. Zdržel se zde několik dní a poté se pravděpodobně vydal zpět k podřeží Atlantického oceánu. I nyní se dá očekávat, že se u nás zatoulaný lyskonoh nakrmí a brzy se vydá na jihozápad k mořskému pobřeží a odtud na jih do Afriky.

Lyskonoh ploskozobý

Pokud se zdrží do příští soboty, tak jej budou moci pozorovat i účastníci poslední letošní ornitologické exkurze, kterou pořádá Moravský ornitologický spolek na Hradeckém rybníku v Tovačově. Sraz zájemců o pozorování ptactva je v sobotu 9. listopadu od 10.50 hodin u sádek Hradeckého rybníka.

autor: Jiří Šafránek
Spustit audio