Vznik Chráněné krajinné oblasti Brdy provází stále spousta otazníků

20. září 2015

Necelé čtyři měsíce zbývají do vzniku Chráněné krajinné oblasti Brdy. Chybí turistické značky, mapy a telefonní signál. A především bezpečnostní zajištění území. Čeká se na to, až území nebude pod vojenským režimem.

Chráněná krajinná oblast Brdy vznikne 1. ledna 2016. Do té doby je území vojenským prostorem, kde rozhoduje ministerstvo obrany. K Brdům se právě vyjadřují i další rezorty a jednání o provozu budoucí chráněné oblasti jsou proto složitá. Na některé činy nebo rozhodnutí si kraje a obce počkají do příštího roku. Otazníků kolem brdského území je tedy pořád hodně. Přeměnit vojenský újezd v bezpečné území otevřené veřejnosti naráz se nestihne. Vznik chráněné krajinné oblasti se řeší už měsíce a fáze projednávání podle všeho hned tak neskončí.

„Ne všude jsou ještě ty námitky a připomínky tak zpracovány, aby to ministerstvo životního prostředí mohlo položit vládě na stůl a říct, teď to prosím odsouhlaste," uvedl vedoucí Muzea Středních Brd a tvůrce prvního návrhu přeměny Brd v CHKO Martin Lang.

V lednu například nebude hotové turistické značení. Do konce roku je totiž brdské území stále pod režimem vojenského újezdu a civilisté, tedy i značkaři tam mají vstup zakázán. Chybějící turistické trasy ale nejsou podle Martina Langa problém.

„Já bych rád vyvrátil takovou tu oblíbenou pověst, že okamžitě 1. 1. 2016 se na střední Brdy udělá obrovský nájezd turistů. Bude-li to značení hotové někdy v polovině roku 2016, to znamená s nástupem letní sezony, tak se asi nic nezmešká," shrnul Lang.

Problémem je špatná přístupnost pro záchranáře, v prostoru není ani signál

Naopak velkým problémem je nedostatečné bezpečnostní zajištění. Není ještě vyřešený ani přístup a pohyb hasičů, lékařů nebo policie a to hlavně v zimě. Důležité také je, aby byl v oblasti přístupný signál pro telefony, bez toho totiž bude velmi obtížné na tomto rozsáhlém území kohokoliv najít, pokud se zraní nebo ztratí mimo hlavní trasy.

„To je opravdu strašná priorita. Všechny ty žabomyší války jednotlivých měst o tom, jestli u nich bude centrum CHKO nebo nebude, jsou opravdu druhotné," poznamenal radní Plzeňského kraje Ivo Grüner na adresu dohadů ohledně stále nedořešené otázky, kde bude sídlo chráněné krajinné oblasti a další infocentra.

Někteří krajští zástupci samospráv brdských obcí v regionu kritizují pomalé jednání představitelů Plzeňského kraje. Jsou přesvědčeni, že mělo být vedení kraje aktivnější v době, kdy se téma řešilo. Pro obyvatele oblasti by podle nich bylo lepší, kdyby kanceláře chráněné krajinné oblasti byly na straně Plzeňského a ne Středočeského kraje. To je prý příliš daleko. Dořešit pak zbývá ještě velký vodohospodářský otazník, který se týká suchých poldrů a nádrží. Plzeňský a Středočeský kraj navíc stále nevlastní podrobné mapové podklady a vojáci zase stále čistí území vojenského újezdu od munice. Chráněná krajinná oblast má vzniknout zhruba za čtvrt roku.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Lucie Sichingerová
Spustit audio