Vznik dětského ombudsmana se oddaluje, stížností dětí přitom přibývá

Vznik úřadu dětského ombudsmana se nejspíš odkládá. Podle ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) se do konce volebního období možná nepodaří příslušný zákon prosadit. Z údajů kanceláře veřejného ochránce práv vyplývá, že dětí, které potřebují pomoc, v posledních letech přibývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Se svými problémy se na ombudsmana obrací čím dál více dětí. Zatímco v roce 2014 jich bylo 35 a loni 55, letos ombudsmana kontaktovalo za první pololetí 31 mladistvých. Jejich podněty by se měl do budoucna zabývat dětský ombudsman.

Hlavní důvod proč tuto pozici vytvořit, ale vidí veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová jinde.

"Nejsme schopni sledovat ve všech oblastech situaci pracovní i společenskou, která se těch dětí týká, a pak dávat vědět příslušným orgánům," říká Šabatová.

Jiří Dienstbier tvrdí, že může materiál o dětském ombudsmanovi předložit do několika měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Dienstbiera možná v tomto volebním období institut dětského ombudsmana nevznikne

Jenže to nechce udělat, dokud sněmovna neprojedná novelu o rozšíření pravomocí stávajícího veřejného ochránce práv. Tu přitom kritizovala opozice i část koalice.

„Ta novela se projednává už skoro dva roky. Nepočítal jsem, že mezi poslanci bude tak malá vůle posílit ochranu lidských práv českých občanů,“ vysvětluje Dienstbier.

Podle Dienstbiera tak možná v tomto volebním období dětský ombudsman nebude. Původně přitom počítal s termínem do roku 2017.

Podle místopředsedkyně opoziční strany Markéty Adamové (TOP 09) se ale ministr Dienstbier vymlouvá.

„Pokud by chtěl opravdu tuto změnu prosadit, tak by tento návrh mohl předložit a byl by tam souběžně s dalšími zákony. Není to nic neobvyklého, je to zcela běžné,“ říká Adamová.

Děti by mohli svých práv i zneužívat

I kdyby se ale návrh zákona dostal do sněmovny, nemá zdaleka vyhráno. Se vznikem dětského ombudmana by měli problém i někteří poslanci strany ANO.

„Některé děti tohoto systému zneužívají. Mám obavy, aby naše země nešla cestou posilování práv dětí, ale už ne jejich povinností,“ tvrdí poslankyně Radka Maxová (ANO).

Jiný názor má poslankyně Zuzana Kaylová (ČSSD). Ta si myslí, že dětský ombudsman v Česku chybí. „Přála bych si, aby se to v tomto volebním období stihlo. Dětská práva je potřeba okamžitě hájit,“ tvrdí Kaylová.

Česko je jednou z posledních zemí v Evropské unii, která institut dětského ombudsmana nemá.

Václav Štefan, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme