Vznikl pouhou náhodou, přesto sklízí úspěch. Dokument Yusra plave o život se dostal mezi nejlepší na prestižním festivalu

Série audiodokumentů Yusra plave o život si připsala další úspěch. Dostala se do užší nominace na mezinárodním festivalu Prix Italia 2017. Příběh mladé plavkyně, která uprchla ze Sýrie, aby nakonec soutěžila na olympiádě v Riu de Janeiru, natočili v koprodukci Český rozhlas a BBC.

Dnes devatenáctiletá Yusra Mardini vyrůstala v Damašku a byla nadějnou plavkyní. Z domova ji ale vyhnala válka.

Právě Yusřin plavecký trénink jí a několika dalším lidem při cestě z Turecka do Řecka zachránil život. Když se porouchal člun, Yusra ho se svou sestrou a dalšími lidmi odtáhla ke břehu.


Yusra Mardini se dál věnuje své plavecké kariéře a trénuje. Zároveň ale vypráví svůj příběh a hledá podporu pro další uprchlíky. Nedávno jako ambasadorka dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky navštívila Tokio.

„Lodi se zastavil motor, lidé se modlili, většina z nich neuměli plavat. Jen tři muži a já se sestrou jsme skočili do vody a začali člun ve vlnách tahat, bylo to nekonečné,“ říká v dokumentu Yusra.

Dokument se dostal do užší nominace na Prix Italia 2017 a pronikl tak mezi osm nejlepších z asi třiceti přihlášených z celé Evropy.

„Je to áčkový festival, který pořádá RAI, tedy veřejnoprávní italská stanice,“ vysvětluje vedoucí dokumentární tvůrčí skupiny Českého rozhlasu Daniel Moravec.

autoři: jch , kla
Spustit audio