Vznikla Asociace komerčních televizí, věnovat se bude i přechodu na DVB-T2

2. březen 2017

„Byli bychom rádi, aby celý proces přechodu na DVB-T2 proběhl bezbolestně a byly otevřeny různé obchodní modely,“ uvedl Štěpán Peichl, ředitel právní sekce CET 21.

Veřejnosti se dnes oficiálně představila Asociace komerčních televizí (AKTV), jejichž zakladateli jsou společnosti CET 21 (TV Nova), FTV Prima a Stanice O (hudební televize Óčko). Jan Vlček, obchodní ředitel a jednatel CET 21, konstatoval, že AKTV se chce věnovat zejména legislativě na úrovni Evropské unie, dodržováním vysílacích práv souvisejících se šířením televizního signálu a také problematice přechodu z DVB-T na DVB-T2.

„Chceme se věnovat technologickým i legislativním bodům, jak bude proces probíhat, jak se bude financovat kampaň. Do budoucna nás pochopitelně i zajímá, jaké bude kódování. Zajímají nás pochopitelně i služby, jako jsou teletext, DVB titulky a podobně. Velmi se zajímáme o hybridní vysílání, a jak bude tato technologie dál fungovat. Chceme sjednotit využívání těchto služeb, a jak s nimi budeme pracovat, aby to nemátlo diváky,“ konstatoval Vladimír Pořízek, provozní ředitel FTV Prima.

Startu přechodové DVB-T2 sítě se z pozice vysílatelů účastní televize Prima i Óčko, naopak Nova se v tomto televizním multiplexu neobjevila. „Byli bychom rádi, aby celý proces přechodu na DVB-T2 proběhl bezbolestně a byly otevřeny různé obchodní modely na základě spolupráce s operátory. Toto není určitě místo, kde bychom chtěli prezentovat naše stanovisko k DVB-T2. Nejdříve ho prezentujeme našemu partnerovi, kterým jsou České Radiokomunikace, a později novinářům,“ sdělil webu Digitální rádio Štěpán Peichl, ředitel právní sekce CET 21, která je provozovatelem televize Nova.

Zástupci asociace na dnešní tiskové konferenci uvedli, že subjekt by neměl být vnímán jako něco zásadně nového. Podobná uskupení již (nejen) v Evropě fungují. „Chceme být dlouhodobým partnerem pro legislativce při zavádění nových zákonů,“ konstatoval Štěpán Peichl, ředitel právní sekce CET 21. V oblasti evropské legislativy se chce AKTV věnovat zejména audiovizuálním a mediálním službám, „Stávající direktiva je platná od roku 2007 a vznikala ve zcela jiném prostředí, než je to stávající,“ upozornil obchodní ředitel a jednatel CET 21 Jan Vlček.

Asociace komerčních televizí se chce věnovat také implementaci hybridní televize HbbTV. Pro komerční televize bude jistě zajímavých standardem HbbTV 2.0, které umožňuje zavést placený obsah díky podpoře podmíněného přístupu a DRM. „Každý ze členů se stal dobrovolně kazatelem jedné oblasti a chceme se této problematice nadále věnovat. Neměli bychom skončit u toho, že vydáme jednu tiskovou zprávu za čtvrt roku,“ sdělil novinářům Marek Singer, generální ředitel FTV Prima. Štěpán Wolde, generální ředitel televizí Óčko, uvedl, že jeho rolí bude hájit zejména roli tematických/malých televizí a zajistit jejich perspektivu do budoucna.

autor: lukpo
Spustit audio