Vznikne nejvyšší dvojice mrakodrapů na světě?

27. červen 2014

Ve spolupráci britských architektů kanceláře Chetwood Architects a čínské HuaYan Group vznikl ambiciózní projekt na stavbu zvláštních, až kilometr vysokých mrakodrapových „dvojčat” Phoenix Towers. Stavba vybavená spoustou ekologických technologií má být dokončena v roce 2018 v desetimilionovém čínském městě Wu-chan.

Čína do pomyslného soupeření v oblasti výškových budov vstoupila relativně pozdě, přesto však patří v tomto ohledu v současnosti k nejdynamičtějším oblastem světa. Obě sousední stavby budou mít své základy umístěny na ostrově o rozloze 7 hektarů a budou z větší části růžové. Náklady na výstavbu se nyní odhadují na 1,2 miliardy britských liber. Mrakodrapy nebudou mít zcela stejnou výšku. Do jejich projektu, funkce i názvu se konceptuálně promítl dualismus mužských a ženských principů, tak jak jsou chápány v rámci čínské kultury. Ve vyšší věži (Feng - mužský princip) bude umístěno kolem sta obytných a kancelářských pater a v druhé, menší budově (Chuang - ženský princip) bude umístěna nejvyšší vertikální zahrada na světě. Součástí projektu budou i farmy na pěstování hmyzu (!). Je symbolické, že když oba tyto názvy spojíme (Feng-chuang), dostaneme název čínské varianty mytologického ptáka Fénixe.

Mrakodrapy budou z ocelových nosníků, podepřených betonovými jádry, zdmi a opěrnými pilíři. Vnějšek staveb bude obalený sklem a fotovoltaickými panely. Jako další energetické zdroje zde budou působit i větrné turbíny, solární termální generátory, reaktory na biomasu a vodíkové palivové články. Prakticky celá horní polovina věží bude pracovat jako termální komín a uvnitř bude také fungovat rozsáhlý filtrační systém na čištění vzduchu, dešťové vody a také vody z jezera, uvnitř kterého je základový ostrov staveb umístěn. Sama technologická struktura při základech staveb má připomínat vyživovací a zvýšený systém kořenů mangrovových stromů.

Osvětlená mrakodrapová “dvojčata” Phoenix Towers

V současné době nelze s jistotou říct, zda se tento poněkud přeci jen excentrický a utopistický plán uskuteční a v jakém rozsahu, avšak pokud by byly „Fénixovy věže” opravdu dokončeny, jednalo by se o momentálně nejvyšší stavbu na světě – společně s nyní skoro souběžně budovaným mrakodrapem Kingdom Tower v Saúdské Arábii (jeho dokončení je plánováno v roce 2019). Fénixovy věže by tedy možná našly svůj smysl minimálně jako zvláštní turistická atrakce.

Ve vyšší věži (Feng - mužský princip) bude umístěno kolem sta obytných a kancelářských pater a v druhé, menší budově (Chuang - ženský princip) bude nejvyšší vertikální zahrada na světě

Zdroje: Popular Science, Dezeen, Inhabitat, Čínský Fénix (Wikipedie), Chetwood Architects, Gizmodo, Business Insider, World Architecture News, Huffington Post

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio