Vzpomínky na mrtvé dostaly nový rozměr. Britský podnikatel vyrábí vinyly s lidským popelem

Přiložíte jehlu na roztočenou vinylovou desku a po chvíli se ozve hlas kořeněný charakteristickým praskáním gramofonu. Právě gramodesky slaví v posledních letech velký návrat. A jeden Brit si řekl, že tohle médium by se dalo kromě poslechu a mixování hudby využít také k ukládání mrtvých.

„Jde o vinylové desky s příměsí lidského popela, na kterých nechybí fotka a vybrané detaily o životě mrtvého a samozřejmě libovolná nahrávka jeho hlasu, nebo třeba oblíbené písně,“ říká Štěpán Sedláček ze zahraniční redakce.

S nápadem přišel britský podnikatel Jason Leach, který se možností lisovat desky s popelem začal zabývat už před deseti lety. Jak řekl v rozhovoru pro BBC, prý neměl žádný byznys plán, jen si začal více uvědomovat smrtelnost, když jeho matka začala pracovat v pohřebnictví.

Výroba je prý jednoduchá, jen je třeba odhadnout množství popela, aby byl na desce vidět, ale zároveň neovlivnil kvalitu přehrávání, ale nějaké to praskání navíc je prý v tomto případě žádoucí. Prý stačí jedna vrchovatá čajová lžička, takže desek je možné vyrobit z jednoho člověka klidně pro všechny členy rodiny.


Britský podnikatel zatím prodává dvě desky s lidským popelem měsíčně. Cena začíná na 900 librách, tedy v přepočtu více než 25 tisících korun.

Sám podnikatel Jason Leach si prý také jednou přeje spočinout na desce. Rád by na ni nahrál rozhovor s partnerkou a dvěma dcerami a také hudbu, kterou složil.

Britská BBC připomíná, že byznys s výrobou upomínkových předmětů z popela je na vzestupu. Mimo jiné si také dnes lze pořídit umělý diamant, nebo třeba hrníček a jiné porcelánové předměty s příměsí vašich blízkých.

autor: sed
Spustit audio