Watson poráží onkology, brzy je nahradí. Pro pacienty je to nová naděje, plyne ze studie

22. listopad 2017

Pravděpodobnost, že i lékaře jednou nahradí počítače, je zase o něco vyšší. Na univerzitě v Severní Karolíně totiž vyšla studie, ve které se při diagnostice lidí se specifickými genetickými abnormalitami utkal superpočítač a komise složená z lékařů. Výsledky přitom straní spíš moderní technologii.

Proti lidskému faktoru se postavil superpočítač Watson od firmy IBM a měl za úkol, stejně jako lékařská komise, diagnostikovat pacienty s mutacemi v genofondu, které zvyšují pravděpodobnost výskytu rakoviny. Na základě dostupných informací měly obě strany vytvořit diagnózu i navrhnout léčbu.


Počítač Watson, který je dnes využíván mimo jiné i při předpovídání počasí, se proslavilv americké televizní soutěži Jeopardy, která se v Česku vysílala jako Riskuj. Watson se jí zúčastnil v roce 2011 a podařilo se mu zvítězit.

A ukázalo se, že počítač si ve výsledku nevedl vůbec špatně. Z více než tisícovky pacientů dokázal správně určit 703 lidí se specifickými genetickými abnormalitami. O 96 správně vyhodnocených případech tak předčil lékaře a u třetiny pacientů dokonce dovedl navrhnout možnosti léčby, které komise přehlédla.

Jako výhodu umělé inteligence vidí vědci schopnost rychlého zpracování obrovského množství dat, které komplexní analýza DNA vyžaduje. Práci celého lékařského týmu, tak počítač zvládne rychleji a sám.

autor: luc
Spustit audio