Webové stránky města Příbora mluví. Radnice vyšla vstříc lidem s hendikepem

8. leden 2015
Zprávy , Zprávy

Webové stránky města Příbora už není nutné jen číst. Nově je možné si vyslechnout, co říkají. Netradiční mluvící prvek nechala zavést radnice pro lidi s hendikepem.

Speciální hlasová čtečka má usnadnit život lidem, kteří i přes svůj handicap chtějí být informováni o novinkách a důležitých informacích z města. Stačí kliknutí na obrázek mluvící hlavy a hlas začne předčítat.

„Má pomoci těm, kteří hůře vidí, mají rozmazaná písmenka. Tak aby to nemuseli sáhodlouze studovat a zkoumat. Je to taky pro nevidomé – asistent jim to nemusí předčítat, ale jen klikne na tu ikonku a přečte jim to samo,“ vysvětluje Iveta Busková z příborské radnice.

Vstřícného kroku se už dříve dočkali i lidé s postižením sluchu. Úředníci absolvovali kurz znakového jazyka pod vedením předsedy Moravskoslezské unie neslyšících Ladislava Bojara.

„Máme s tím špatné zkušenosti. Úředníků, kteří se s nimi dokáží domluvit, je strašně málo. Neslyšící neumějí češtinu, takže když oni na ně budou znakovat, tak jim strašně uleví a dorozumí se,“ dodává Bojar.

A tak teď speciální ikonku s přeškrtnutým uchem má u svého jména v seznamu na webu města i strážnice městské policie Eva Durčeková.

„Kurz nám určitě přinesl dovednosti, jak se domluvit s neslyšícími. Doufám, že v případě, když se to stane, budu schopna se s ním dorozumět nebo i kolegům pomoci,“ říká strážnice.

A nezapomnělo se ani na ty, kteří se po svých do města nedostanou, virtuální prohlídkou po příborských památkách prošel třeba vozíčkář Petr Laník.

Kromě hlasové čtečky najdou na městském webu tlačítko i senioři. Mohou se tak přepnout do zjednodušené verze stránek, jsou na nich barevné ikony, srozumitelné popisky a velké písmo, které si mohou zvětšovat podle svých potřeb.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio