Weinsteina označila za pachatele mediální lynčovací lůza. Má právo na fér proces, říká Roman Joch

3. listopad 2017

Seznam hollywoodských celebrit obviněných ze sexuálních útoků proti ženám se dál prodlužuje. V americkém tisku se objevily nelichotivé informace o oscarovém herci Dustinu Hoffmanovi a o režisérovi Brettu Ratnerovi. Hoffman se omluvil, Ratner pochybení popřel. Dnes osmdesátiletý Hoffman měl před 32 lety sexuálně obtěžovat tehdy sedmnáctiletou filmovou praktikantku Annu Grahamovou. Otevřeně prý hovořil o sexu, který by s ní mohl mít. Hvězdný herec se v prohlášení omluvil za vše, čím Grahamovou mohl vystavit trapné situaci.

Režisér Ratner byl nařčen, že obtěžoval šest žen včetně herečky Olivie Munnové. V roce 2004 před ní prý ve svém obytném přívěsu masturboval. Režisér to prostřednictvím svých advokátů vehementně popřel.

Nová obvinění jsou dalšími z poměrně dlouhé řady stížností na vulgární chování režisérů, herců či producentů, kteří podle postižených hereček zneužívali svého vlivu k vymáhání nepatřičné odměny. Ústřední postavou se stal známý hollywoodský producent Harvey Weinstein, který už čelí stížnostem několika desítek žen z USA a Velké Británie.

Hysterická debata


Ta debata by se vést měla, měla by poukazovat na problémy, které se objevují také ve vysokých korporátních strukturách. Zatím se ale víceméně nevede, vede se po linii hysterických reakcí studií, která jednotlivé nařčené vyhazují.Jindřiška Bláhová

Podle kritičky Jindřišky Bláhové je v principu dobře, že se objevují další a další obvinění. „Otázka je, jakým způsobem se to děje. Sexuální násilí je naprosto nepřijatelné, stejně tak obtěžování na pracovišti nebo institucionální sexismus,” říká.

„Ta debata by se vést měla, měla by poukazovat na problémy, které se objevují také ve vysokých korporátních strukturách. Zatím se ale víceméně nevede, vede se po linii hysterických reakcí studií, která jednotlivé nařčené vyhazují,” podotýká kritička z týdeníku Respekt.

Sáhl na koleno

„Určitě by to bylo dobře, kdyby se to omezilo na upozorňování a diskreditování těch, kdo se dopouštějí sexuálního násilí,” myslí si ředitel Občanského institutu Roman Joch, podle kterého je ale situace jiná.

„Obávám se, že se kampaň přehoupla do fáze, která by mohla být i komická, kdyby nebyla tragická. Před chvílí jsme slyšeli ve zprávách, že Fallon rezignoval, protože před patnácti lety sáhl na koleno novinářce. To je nevhodné, ale není to násilí,” říká Joch a dodává, že by byla situace jiná, kdyby šlo o ministrovu podřízenou. „Když sáhl na koleno novinářce, tak ho může zesměšnit mnohem snadněji než on jí ublížit. Navíc jsou země, ve kterých je po deseti letech kriminální čin promlčen,” upozorňuje.

Média jako soudci

Podle Bláhové, která podotýká, že každé sexuální obtěžování je nepřijatelné, je těžké rozlišit, kdo se chce skandálem zviditelnit a kdo si jde pro spravedlnost. „Nebuďme naivní, někteří lidé jsou postižení obtěžováním, ale někteří to vidí jako možnost na sebe upozornit. Tahle vlna mi přijde už absurdní, kdy se závažná obvinění schovávají pod těmi triviálními,” říká. „Místo toho, aby se vedla debata o podstatě, tak všichni naskakují na tenhle bandwagon a hysterie kolem toho graduje,” myslí si kritička.

Hollywood

„Činy Harveyho Weinsteina jsou naprosto trestuhodné, ale je pozoruhodné, jak byl ten člověk zlikvidován, aniž by mu bylo cokoliv dokázáno. Pravděpodobně všechny ty věci udělal, ale víceméně se v médiích odehrál soud i exekuce, aniž by byl v té době obviněn nebo odsouzen. To mi přijde jako velký problém,” zmiňuje Bláhová.

Právo na proces


Obvinění mají mít právo na fér soudní proces, ne na to, aby je mediální lynčovací lůza předem označila za pachatele. Roman Joch

Dlouhodobým problémem sexuálního obtěžování je fakt, že řada postižených čin nenahlásí. „Současná vlna odhalení může napomoci ke zvyšování nahlášených případů. My se nebavíme o neslušnosti, ale o sexuálních deliktech. Znásilnění je trestný čin, který má být potrestán,” říká.

„Tady ale může nastat něco jiného. Popírání presumpce nevinny, tedy situace, kdy je obviněný považovaný za vinného, dokud sám neprokáže svoji nevinnu, by bylo koncem právního státu. Něco podobného se dělo donedávna na amerických univerzitách. Současná ministryně školství tento princip zakázala,” podotýká Joch. „Když budou oběti nahlašovat případy, bude to správné. Obvinění ale mají mít právo na fér soudní proces, ne na to, aby je mediální lynčovací lůza předem označila za pachatele,” myslí si ředitel Občanského institutu.

Spustit audio