Z 80 % pomohou Černé ovce problém vyřešit, podotýká moderátor Vlado Štancel

19. leden 2015

O „šmejdech“ a jejich nekalých praktikách každou chvíli slyšíme v médiích, a to díky pořadu Černé ovce, který toto téma popostrčil masivně mezi lidi. „Šmejdy děláme už 15 let, ale určitá část lidí stále podléhá vábení. Nevím, jak si vysvětlit, že i dnes lidé nalítnou,“ podotýká Vlado Štancel, spisovatel, herec a moderátor pořadu Černé ovce.

V rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou připouští, že v Černých ovcích občas používají skrytou kameru, i když tento způsob není zcela standardní. „Jsou situace, kdy je skrytá kamera opodstatněná, pomáhá odhalovat negativní myšlení podnikatelů, což je jinak obtížné,“ vysvětluje.

Na pořadu Černé ovce pracuje přes 20 let, během kterých prošel vnitřním vývojem. „Původně jsem si myslel, že lidé během 2 let vše pochopí, ale není tomu tak. Hlavní smysl spatřuji ve službě, děláme osvětu, pomáháme konkrétním lidem,“ říká s tím, že tak v 80 % dojde ke komunikaci nebo se problém vyřeší.

Čtěte také

Natočit dobrou reportáž zabere tak tři dny – práce z kanceláře, schůzky v terénu, scénář a střižna. "Musíme někdy sami odhadnout, zda jsme etičtí, nebo nikoliv," říká. Velmi složité je například rozklíčovat černou ovci ve finančních službách. „Jak a proč, kde jsou ty chyby – k tomu si bereme analytiky a znalce, ale přesto problém někdy nelze pojmenovat,“ upozorňuje.

O čem vypráví humoristický román Milka? Proč se ztratila bílá ovce? A vrátí se někdy k loutkoherectví? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio