Z bývalé pardubické tiskárny už nebude útočiště bezdomovců, majitel ji zbourá

29. srpen 2016

Areál bývalých Východočeských tiskáren ve Smilově ulici v Pardubicích půjde k zemi. V opuštěném domě dnes bydlí bezdomovci a rozmnožili se tam potkani. Radnice se už dohodla se stávajícím majitelem, že objekt zbourá.

Tiskařská firma začala ve Smilově ulici fungovat na začátku minulého století jako Grafický ústav Otto & Růžička. Po privatizaci v devadesátých letech se z ní potomci zakladatelů udělali Východočeské tiskárny, následně se ale odstěhovali do nové haly v Sezemicích a celý areál od roku 2005 chátrá.

Sice ho koupila firma R.S Credit, ale té se dlouhá léta nedařilo získat potřebná povolení k výstavbě tří činžovních domů.

Nový investor narazil na velký odpor místních. V ulici jsou totiž spíš menší domy a sousedi nechtěli, aby jim lidé z činžáků koukali na zahradu. Ještě větší problém ale viděli v dopravě, Smilova ulice je už teď dopravně přetížená a lidé se obávali dalšího nárůstu parkujících aut.

Odbor dopravy sice nakonec našel řešení a firma slíbila, že postaví podzemní parkoviště, ale chyběla další povolení a nakonec to R.S Credit vzdal a celý pozemek o rozloze 3000 metrů čtverečných prodal pražské společnosti Theia Property.

Úkryt pro bezdomovce

Nezvaní obyvatelé v domě dělají nepořádek, v areálu se přemnožili potkani a na začátku léta tam museli zasáhnout strážníci, protože u jednoho z obyvatel se objevila otevřená forma tuberkulózy. A předchozí majitel ani po výzvách nedokázal areál zabezpečit proti vniknutí.

Jaké plány má nový vlastník?

Jisté je zatím jen to, že se s ním radnice už domluvila, že v půlce září začne objekt bourat.

O jeho záměru ale město zatím nic neví. V každém případě by ale místo už nemělo sousedy obtěžovat nepořádkem, hlukem a zápachem.

autor: ba
Spustit audio