Z Dolního Podluží až na vrchol Lužických hor

20. říjen 2012

Dnes se spolu projdeme nejvyšší partií Lužických hor a vystoupáme i na jejich nejvyšší bod – horu Luž.

Náš výlet zahájíme v Dolním Podluží, obci na Děčínsku, která leží jihozápadně od Varnsdorfu na hranicích s Německem. Dostanete se tam vlakem i autobusem. V místech, kde silnici odbočující k hraničnímu přechodu podtéká potok Lužnička, najdete rozcestník turistických značek. Dál pokračujte po žluté, nejprve obcí a pak po okraji bukového lesa úpatím znělcového vrchu Rohálu, až zhruba po třech kilometrech narazíte na zelené značky Hornické naučné stezky Údolí Milířky. Neprojdete ji celou, jen severní větev, dlouhou asi dva kilometry. Z kraje narazíte na tzv. Knížecí studánku, obloženou čedičovými sloupky, kde si můžete odpočinout. Poblíž se nachází vchod do jedné z nepřístupných štol. Kdysi se tu těžívalo stříbro a barevné kovy. Údolím Milířky budete stoupat zvolna vzhůru, až na rozcestí Pod Ptačincem, kde Hornickou naučnou stezku opustíte a vydáte se po červené značce.

Asi po dvou stech padesáti metrech dojdete na rozcestí, z něhož odbočuje na sever pěšina k zajímavému skalnímu útvaru. Říká se mu Trojhran. Právě na tomto místě se po staletí v ostrém úhlu zalamuje státní hranice. Je to jakási východní „pata“ Šluknovského výběžku. Do skalky, na níž stojí starý žulový hraniční sloupek, je vytesána řada znaků a letopočtů. Dalších dva a půl kilometru půjdete východním směrem po hraničním hřebeni směrem k odbočce na Luž, nejvyšší horu Lužických hor. Na vrchol je to asi 800 metrů s převýšením víc než 120 metrů. Vrcholová část hory je přírodní rezervací. Z turistické chaty, která na vrcholu fungovala až do druhé světové války, zbyly jen zbytky, upravené jako vyhlídková terasa. Rozhled je ale z Luže náramný. Kochat se přicházejí především turisté z Německa. Kudy z Luže domů? Nejlépe, když sejdete zpátky a dáte se po červené do Horní Světlé a z ní po silnici do Dolní Světlé, odkud jezdí autobusy do Cvikova.
Z Luže do Světlé jsou to asi tři kilometry.

Portál štoly U Knížecí studánky nedaleko Dolního Podluží na Děčínsku

Zdroje:
Obec Dolní Podluží - oficiální stránky
Trojhran na webu Turistika.cz
Hornická naučná stezka Údolí Milířky a Luž na Wikipedii


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.