Z evakuovaných vajíček se v pražské zoo vylíhly již stovky mláďat ptáků a plazů

27. červen 2013

V objektu, který za běžného provozu slouží jako Vzdělávací centrum, jsou nyní ptačí a plazí líhně, ve kterých se líhne jedno mládě za druhým. Celkově se z vajíček evakuovaných před povodní vylíhlo již 67 mláďat 25 druhů ptáků a 106 mláďat 10 druhů plazů.

Mezi ptáky, které se i za mimořádně ztížených podmínek podařilo odchovat, jsou například kriticky ohrožení sojkovci modrotemenní, dále majny Rothschildovy nebo supi mrchožraví. Z plazů je třeba jmenovat mimořádně choulostivé agamky písečné a želvy texaské, které pražská zoo odchovala jako první v Evropě.

Pozoruhodný je příběh dvojčat zcela výjimečně odchovávaného dvojzoborožce nosorožčího. Ta se vylíhla již na počátku května a rodiče je krmili v dutině, kterou – jak je pro tento druh typické – zazdili. Z ní je chovatelé před blížící se povodní museli vysekat a přemístit do bezpečné části zoo v náhradním špalku umístěném na zemi. Jakmile je však spojili s rodiči, vše se okamžitě vrátilo do přirozeného stavu. Matka i otec se o ně opět svědomitě starají.

autor: Zoo Praha
Spustit audio