V Dubaji vyšetřují požár mrakodrapu, podle úřadů nešlo o trestný čin

Požár v luxusním hotelu v Dubaji vznikl zřejmě náhodou. Trestnému činu podle úřadů nic nenasvědčuje. Plameny zachvátily hotel Address Downtown v centru města už včera večer. Při evakuaci se lehce zranilo 14 lidí. Někteří z hostů přežili díky tomu, že zůstali viset za ruce z balkonu. Oheň v metropoli nepřerušil novoroční oslavy, u nedaleké nejvyšší budovy světa byl o půlnoci spuštěn mohutný ohňostroj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luxusní hotel v Dubaji stále hoří

Luxusní hotel v Dubaji stále hoří | Zdroj: Reuters

Ve 300 metrů vysokém hotelu začalo hořet více než dvě hodiny před půlnocí místního času ve 20. patře mrakodrapu. Údajně tam vzplanuly záclony v jednom apartmánu. Plameny pak zachvátily desítky dalších podlaží.

„Čekali jsme na ohňostroj u Burdž Chalífy a najednou byl všude kouř a plameny. Také jsem slyšel dvě exploze,“ řekl jeden z hostů.

Velmi dramatické chvíle zažil filipínský fotograf. Ten uvízl na balkóně v 48. patře hotelu, odkud chtěl fotit ohňostroj u nedaleké nejvyšší budovy světa. Než ho záchranáři vysvobodili, čekal v kouři asi půl hodiny.

Evakuace podle hostů hotelu proběhla ale jinak převážně hladce a organizovaně. Nejméně 14 lidí bylo během ní kvůli kouři a tlačenici lehce zraněno a jeden člověk utrpěl infarkt. Asi 60 lidí mělo dýchací potíže poté, co se nadýchali kouře.

Hotel Address Downtown stojí jen 600 metrů od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, kde na silvestrovský ohňostroj čekaly stovky lidí.

Luxusní hotel byl postaven v letech 2005 až 2008 a otevřen byl v říjnu 2008. V 63 podlažích je 171 pokojů, 25 apartmánů a 626 rezidencí, stejně jako sedm restaurací.

Hotel Adress Downtown není jediná výšková budova v Dubaji, kterou zachvátily plameny. V únoru minulého roku požár poničil mrakodrap Pochodeň, který se řadí mezi nejvyšší stavby světa. Ačkoli se stavitelé mrakodrapů snaží podobným situacím přecházet, požáry výškových budov nejsou výjimkou.

Šíření požáru ve výškových budovách brání podle architekta Jiřího Boudníka důkladná izolace. „Každé z těch pater je izolované. Nejen patra, ale také jednotlivé bytové jednotky jsou odděleny tak, aby se požár nemohl volně šířit z jedné do druhé. Pokud se požárníci dostanou ke zdroji požáru včas, lze plameny izolovat,“ vysvětluje Jiří Boudník.

Důležitá je podle odborníka také izolace únikových cest, výtahových šachet, chodeb a schodišť, tedy míst, kde se oheň může velmi rychle rozšířit. „Tam je to zvláště odizolované. Jsou tam požární ucpávky.

Na střechách jsou světlíky vybavené klapkami. Hasiči díky nim mohou odvést kouř z šachet i chodeb. „Zároveň jsou na jiných místech klapky, které brání přístupu čerstvého vzduchu do budovy a tím šíření zdroje ohně, což je kyslík,“ upřesňuje Boudník.

Ideálním materiálem pro stavbu mrakodrapu je beton. Železobetonová konstrukce odolává při požáru mnohem lépe než ocelová. Odolnější je i statika budovy.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme