Z islamisty zničeného chrámu v Palmýře nezbylo skoro nic, ukazují snímky

Z antického Belova chrámu v syrské Palmýře nezbylo skoro nic. Dřívější obavy vědců potvrzují satelitní snímky místa, kde vzácná stavba z 1. století stála. Chrám zničili radikálové z organizace Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belův chrám v syrské Palmýře (na snímku ze srpna 2010)

Belův chrám v syrské Palmýře (na snímku ze srpna 2010) | Zdroj: Reuters

Islamisté chrám i nádvoří s asi tisíci sloupy v neděli podminovali a vyhodili do povětří.

Syrské úřady výbuch v této archeologické lokalitě nejdříve potvrdily, ale věřily, že chrám příliš neutrpěl. Vzhledem k tomu, že na místo se nikdo s úřadů nedostal, však nešlo rozsah škod spolehlivě potvrdit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zničení Belova chrámu v syrské Palmýře mluvil komentátor ČRo Milan Slezák

Snímky z družice používané agenturou OSN pro výzkum Unitar ukázaly, že tam, kde byl chrám, je nyní jen holá plocha. Zničená je nejen budova, ale i sloupořadí a asi 500 hrobek.

Sýrie tak do budoucna přichází mimo jiné o významný turistický cíl. Památku zapsanou na seznam UNESCO jen loni navštívilo 150 tisíc turistů.

„Je to obrovská ztráta pro další generace. Je to podobné, jak kdyby někdo zbořil Parthenón v Aténách nebo gotickou katedrálu Panny Marie ve francouzském Chartres z počátku 13. století,“ zhodnotil v televizi BBC zničení chrámu historik Dan Cruickshank.

Zničení Belova chrámu není první takový čin radikálů z organizace Islámský stát. Od května, kdy obsadili Palmýru, tam zničili i chrám Baal Shamin a zřejmě i amfiteátr. Kromě toho třeba palicemi roztloukali sochy v muzeu v iráckém Mosulu nebo zničili část památek v asyrském městě Nimrud v Iráku.

Šéfka Unesca Irina Bokovová označila demolici staveb za válečný zločin.

Radikálové ničí buď proto, že památky reprezentují neislámskou kulturu, nebo také část z nich rozeberou a prodávají.

Tím, že památky ničí a ukazují to na internetu, zároveň zvyšují cenu těch zbylých, které nabízejí ke koupi.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme