Z jihlavské zoo utekla vlčice

23. únor 2018

Chovatelé jihlavské zoo hledají v širokém okolí vlčici. Zraněná samice přeskočila vysoké hrazení a utíkala dál parkem Heulos. Zřejmě byla ve stresu.

S pátráním pomáhají i strážníci městské policie. Mluvčí zoologické zahrady Martin Maláč upozorňuje, že fenka vlka iberského váží jen 30 kilo a neměla by být nebezpečná. „Tím, jak opustila město, tak je to riziko zanedbatelné. To by muselo být tady někde v Jihlavě, kdyby byla zahnaná do kouta, ale to zvíře samo o sobě není člověku nebezpečné, ani domácím zvířatům – psům, kočkám nebo slepicím.“

Vlčice, která utekla z výběhu, se podle vedení jihlavské zoo lidí spíše bojí. Po ošetření byla oddělená od svého druha. V kombinaci se strachem z nového prostředí to mohl být důvod útěku. Pracovníci ji přivezli teprve v listopadu a doufali, že vytvoří pár. To se ale už nejspíš nestane.

Zaměstnanci zoo se strážníky sice rozjeli pátrací akci, nevěří ale, že fenku vlka iberského ještě najdou. Za noc totiž dokáže uběhnout až 50 kilometrů a lidem se vyhýbá. Chovatelé teď jen doufají, že neskončí někde pod koly aut. Vlčici viděli utíkat směrem k letnímu kinu a údolím říčky Jihlávky. Poslední informaci měli, že byla spatřena u nedaleké benzínové stanice.

autor: daz
Spustit audio