Z ostravské zoo odjel do Prahy poslední tygr

13. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Ostravská zoologická zahrada se rozloučila se svým posledním tygrem. Skoro devatenáctiletá tygřice ussurijská Maja a matka 18 mláďat bude svůj důchod trávit v pražské Troji. Její výběh v ostravské zoo, který už je zastaralý, bude co nevidět zbourán. Ostravská zoo patřila mezi úspěšné chovatele, ve volné přírodě je tato šelma na pokraji vyhynutí.

Bedna je pořádně těžká, má zhruba 200 kg a v ní je tygřice, která váží dalších 150 kg. Stěhování tygřice nešlo zcela podle plánu, šelma se totiž do transportní bedny nenechala vlákat.

„Tu bednu jsme tam měli měsíc. Učili jsme Maju do ní chodit, a když má být doba transportu, tak se za ní dveře zavřou. Ona nám tam vlezla, ale stačila utéct ven. Tak se holt musela uspat,“ říká ošetřovatel tygrů Roman Pastrňák. „Neděláme to, raději se snažíme, ať jedou zvířata neuspaná, protože jim to nedělá dobře. A ona je přece jenom stará,“ dodává.

Výběhy pro tygry v ostravské zoo jsou zastaralé železné klece. V poslední době už je obývala jen Maja. „Výběh je určen k demolici, protože je dávno chovatelsky, morálně i expozičně zastaralý. Takové stavby tady mít nechceme,“ vysvětluje zoolog Jiří Novák.

Na místě dnešního výběhu pro tygry ussurijské by měl vzniknout areál pro levharty cejlonské.

autor: iha
Spustit audio