Z radniční věže v Hodoníně se ozývá zvonkohra. V repertoáru má přes 300 melodií

26. květen 2017
Česko – země neznámá

Budova radnice v jihomoravském Hodoníně se může chlubit raritou, kterou má jen málokterý městský úřad. V radniční věži je totiž umístěna zvonkohra, která se nad městem rozeznívá v různých podobách několikrát denně.

„Zvonkohra je elektronické zařízení řízené počítačem. V současné době v něm máme 360 melodií, které hraje stále dokola, a to třikrát denně. V období Vánoc hraje koledy a ty se ozývají z věže čtyřikrát denně,“ říká mluvčí hodonínské radnice Ivo Cencinger.

Kdysi bývaly na radniční věži zvony, které oznamovaly čas. Ty už ale mnoho desítek let nefungují. „Před 20 lety se proto městská rada rozhodla, že by bylo dobré náměstí s radnicí nějak oživit. A tak se zrodil nápad pořídit tuto zvonkohru,“ dodává mluvčí.

Za pozornost ale stojí i samotná, 40 metrů vysoká radniční věž. „Ve výšce dvaatřiceti metrů má ochoz, který slouží jako vyhlídka. A zájemci se mohou přijít podívat nahoru. Věž nabízí krásný výhled. Je vidět nejenom samotné město a jeho bezprostřední okolí, ale za dobrého počasí i Chřiby, Malé Karpaty, Javořina i Pálava,“ popisuje Cencinger.

Výstup na věž není nijak zvlášť náročný, ale trochu energie přece jen vezme. Nahoru vede 150 schodů a ty v závěrečném úseku jsou relativně prudké.

Hodonínská radnice byla vystavěna v úhledném stylu norimberské secese

Zvonkohra na radniční věži ale není jedinou hudební atrakcí centra Hodonína. Hned vedle městského úřadu stojí zpívající fontána. „Provoz obou ale máme časově zkoordinovaný, navíc i se zvoněním z kostela svatého Vavřince. Sladěno je to tak, že zvonkohra hraje vždy tři minuty před celou, kostel zvoní přesně v celou a zpívající fontána o dvě minuty později. Pokud by to hrálo všechno dohromady, byla by to pořádná disharmonie,“ směje se radniční mluvčí.

autor: hon
Spustit audio