Z rozhledny na kopci Pepř u Jílového dohlédnete do Prahy i na hranice Jihočeského kraje

26. červen 2018
Česko – země neznámá

Jílové u Prahy dřív vyhledávali zlatokopové jako nejvýznamnější zlatonosný revír v Čechách. Dnes je oblast Jílovska na Praze – západ oblíbeným turistickým místem především pro krásné lesy a kopečnatou krajinu. A právě tady najdete rozhlednu, která uspokojí i ty nejnáročnější milovníky výhledů. Stojí na kopci jménem Pepř vysokém 449 metrů.

Rozhledna Pepř je vysoká necelých 31 metrů a její vyhlídková plošina se nachází 18 metrů nad zemí. Ve skutečnosti jde o železnou telekomunikační věž, která byla upravena jako rozhledna. Má kovové točité schodiště a na vyhlídkové plošině jsou umístěny široké informační panely, které podle nákresů popisují jednotlivé kopce ve výhledu. Pro veřejnost byla zpřístupněna v roce 2007 a je volně přístupná.

Na vrchu Pepři měla přitom úplně původně vzniknout kamenná turistická rozhledna, a to už v roce 1927. K její stavbě ale nikdy nedošlo.

Vrch Pepř se nachází asi kilometr od města Jílové u Prahy a na jeho vrchol vede červeně značená naučná stezka Jílovské zlaté doly, která je okružní a začíná i končí na náměstí v Jílovém.

Výhled z rozhledny na Pepři patří k nejkrásnějším ve středních Čechách a je proto překvapivé, že rozhledna zatím není příliš známá. Už při výstupu po 91 točitých schodech se otevírají krásné pohledy na město Jílové u Prahy. Z vrcholu je pak překrásný výhled na dolní Posázaví a do údolí řeky Sázavy.

Východním směrem jsou vidět Hornopožárské lesy, dohlédnout je možné na zámek Konopiště u Benešova a dva větší vrcholy, Chlum a Neštětickou horu s rozhlednou. Směrem na sever se rozprostírá hlavní město Praha, jižním směrem jsou pak vidět až Ratibořské hory v Jihočeském kraji.

Severním směrem dohlédnete do hlavního města Prahy

Spustit audio