Za Frankovy diktatury byly kondomy podpultové zboží. Muži se styděli, vzpomínají pamětníci

Pod pojmem kontraband si nejspíš představíme pašování drog, alkoholu nebo cigaret. Ve Španělsku se to v minulosti týkalo dokonce i kondomů. Za Frankova režimu měly rodiny osm a někdy i více dětí. Kondomy se totiž legálně daly sehnat jenom na předpis.

Nedávno mi jeden známý vyprávěl o tom, že když ve svých 14 letech pomáhal odpoledne otci v jeho novinovém stánku, mezi podpultové zboží patřily také prezervativy.

Popisoval mi příhodu, jak ho chlapi žádali o „balónky“ a on jim naivně podával ty dětské, nafukovací. „Ne tyhle, podívej se pod pult,“ křičeli prý na něho, dokud nevylovil modro-bílou krabici s prezervativy.

Čtěte také

Tato činnost jeho otce byla pochopitelně ilegální. Oficiálně se totiž mohly v době Frankova režimu kondomy prodávat jenom v lékárnách.

Muži se ovšem styděli u lékaře poptávat tento druh sortimentu. A ti, kteří nebyli ženatí, se i trochu báli. Mnohem lehčí to pro ně bylo u pana Luise v novinovém stánku.

Automat na kondomy je až výdobytek moderní doby

Kondom London

Prezervativy v jejich městečku prodával potají i místní holič pan Avelino. I jemu muži důvěřovali, a tak když se nechali ostříhat nebo oholit, zeptali se i na jiné zboží. Samozřejmě bez toho, aby vyslovili slovo kondom nebo prezervativ.

„Většinou se ptali, jestli mám ‚tamto‘“, přibližuje mi Avelino diskrétní dotazy tehdejších zákazníků. „Mimochodem tehdy se používalo pouze slovo kondom. Prezervativ byl moderní výraz,“ dodává.

Čtěte také

Kondomy v té době měli značku London, a tak se to prý i hezky rýmovalo, usmívá se holič. Šlo, jak název napovídá, o britskou značku. Nebyli ani drahé ani laciné, vzpomíná Avelino.

Kondomoví pašeráci

Mnohem víc mne ale při jeho vyprávění zaujme, že kondomy London byly vlastně kontrabandem. Do Španělska se dostávaly přes Gibraltar, stejně nelegálně jako cigarety nebo alkohol.

Gibraltar

Další cesta byla přes hranice s Portugalskem. A na severu Španělska měli kondomy pašované z Francie. O jejich distribuci se starali všelijací šmelináři nebo obchodní cestující.

Tak to bylo po celá 60. a 70. léta, a dokonce i na začátku 80. let. Po Frankově smrti se už ale podle Luise lidé tolik nebáli ani nestyděli a prezervativy běžně kupovali v lékárnách. Začínala demokracie a s ní nové, svobodné myšlení.

autor: ľzl
Spustit audio