Za krásami Ladakhu

3. leden 2013

I v letošním roce bude pokračovat cestopisný a přírodovědný přednáškový cyklus Botanické zahrady hl. města Prahy. První přednáška se bude konat 10. ledna a Pavel Svoboda nás na ní zavede do Ladakhu.

Vysokohorský region a bývalé království Ladakh leží na samém severu Indie v blízkosti tibetských hranic. Díky zdejší živé a zachovalé buddhistické kultuře je Ladakhu mnohdy přezdíváno Malý Tibet. Hlavní město oblasti Leh se nachází ve výšce 3500 metrů a na přilehlé údolí řeky Indu z výšky hledí celá řada velkých buddhistických klášterů. Vyprahlé hory Transhimálaje jsou protkány historickými stezkami.

Vydáme se na jeden kratší a jeden dlouhý přechod rozeklaného pohoří Zanskar. Treky vedou přes pětitisícová sedla mezi oázami v podobě tradičních vesniček s prastarými kláštery s přátelskými mnichy, kteří nás nejednou pozvou na své modlitby a rádi pohostí slaným čajem. Při sklizni obilí ze skromných horských políček si člověk uvědomí, jak těžký život v těchto zapadlých horách je. Na náhorní plošině v hraničním pásmu s Tibetem leží velká a krásná jezera Tso Moriri, Pangong Tso a slané Tso Kar, toto je pravý Changthang - země kočovných pastevců. V kontrastu s mírumilovným Ladakhem na závěr navštívíme hlavní město Indie - hlučné a špinavé mnohamilionové Dillí.

Z cesty po Ladakhu

Přednáškový cyklus: každý čtvrtek od 17:30, výstavní místnost Botanické zahrady hl. města Prahy ve venkovní expozici

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio