Za miliardovou ztrátu při odstávce jaderných elektráren je odpovědné nejvyšší vedení ČEZ, říká analytik

Představenstvo společnosti ČEZ navrhlo vyplacení dividend ve výši 33 korun na akcii. Jde především o důsledek poklesu cen elektřiny. Do energetiky ale podle energetického analytika J&T Michala Šnobra momentálně téměř nejde investovat.

Snížení dividend je jen návrh představenstva, o skutečné výši se rozhodne až na valné hromadě v červnu. „Představenstvo se celou dobu vyjadřovalo mnohem pesimističtěji,“ říká Šnobr. „Ministerstvo financí si zřejmě prosadí 40 korun, protože s nimi asi počítá do rozpočtu.“

Rozdíl mezi 33 a 40 korunami není zásadní z pohledu cash-flow ČEZu, ale z pohledu státního rozpočtu jde asi o 2,5 miliardy. Je návrh představenstva opodstatněný?


Pokles zisku na 14,6 miliard korun je především důsledkem poklesu cen elektřiny. Ještě v roce 2013 prodával ČEZ elektřinu za 50 eur za MWh, současná cena je blízká 30 euro/MWh.

Dividenda 40 korun za 2016 je podle Michala Šnobra odpovídající. Tu může ČEZ vhledem ke svému cash-flow bez problému vyplatit. Zisky se ale podle jeho názoru budou v dalších letech z důvodu poklesu ceny elektřiny dál zhoršovat.

Odstávky jaderných elektráren působí akcionářům škody ve výši 12 miliard korun už od roku 2015. „Je to podstatná věc z pohledu hospodaření. Toto by mělo jít na vrub nejvyššího managementu ČEZu, protože ztráta není malá.“ Výroba z jaderných elektráren je podle Šnobra základem úspěchu hospodaření. „Pokud to ČEZ a management neměl v rukou, komu jinému to přičítat?" ptá se analytik J&T.


Pokud bych byl nenasytným akcionářem, hlasoval bych pro prodej elektrárny Počerady, protože to by ČEZu přineslo hotovost na výplaty dividendy.Michal Šnobr

„Personální odpovědnost v nejvyšším managementu nevidím. Možná, že někdo na nižších úrovních to odnesl, ale není to maličkost a měly by být vyvozeny větší důsledky vůči managementu,“ říká.

ČEZ v minulých letech investoval stovky miliard do obnovy uhelných elektráren a navýšení výkonu jaderných elektráren. „Má zainvestováno, energetika je v komfortní situaci a nemá kam investovat. Je logické, aby volnou hotovost společnost vyplácela akcionářům,“ uzavírá Michal Šnobr.

autor: kko
Spustit audio