Za oponou války, animovaný film o šoa a rabínská literatura

12. květen 2019

Kniha válečného zpravodaje Jakuba Szántó nazvaná Za oponou války je úspěšná. Animovaný film Nenastoupili je postaven na skutečném příběhu židovské rodiny, která se vyhnula transportu. Jaký vztah má stará rabínská literatura k současnosti?

Válečný zpravodaj a reportér České televize na Blízkém východě Jakub Szántó napsal knihu Za oponou války. Přibližuje v ní dramatické zážitky z frontových linií, míst teroristických útoků i ze státních převratů a revolucí. Vedle strhujícího vyprávění, které jako vystudovaný historik zasazuje do širšího dějinného kontextu, dává kniha nahlédnout i do niterných vztahů autora k rodině, k novinářským kolegům i přátelům napříč Orientem. Prvotina Jakuba Szántó zaujala natolik, že získala cenu Magnesia Litera 2019 - Kosmas cena čtenářů. S autorem mluvila Daniela Brůhová.

"Nenastoupili" - takto krátce, ale naprosto výstižně se jmenuje animovaný film, který vypráví skutečný příběh židovské rodiny. Ta za války nenastoupila do transportu, a po celou válku se ukrývala. Nejdřív nacházela skrýše v opuštěných pražských bytech, později na Slovensku a v Maďarsku. Autory filmu jsou malé děti - žáci Základní školy Chocerady. Více v příspěvku Jany Šustové.

Rabínská literatura, jejíž součástí jsou pojmy jako agada nebo midraš, má význam nejen pro badatele, ale i pro moderního člověka. Podrobnosti nabídl v sérii přednášek na Filosofické fakultě UK v Praze významný odborník na tuto oblast prof. Avigdor Shinan z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Mluvila s ním Terezie Jirásková.

Filozofická fakulta Karlovy univerzity

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio