Za pandami velkými do daleké Číny

19. listopad 2014

Když se řekne panda velká, tak si každý z nás představí roztomilého medvěda, který vypadá jako velký plyšák. Je symbolem daleké Číny, kde žije ještě ve volné přírodě už jen na třech místech. Většina turistů za nimi ale jezdí do záchranného a výzkumného centra v čínském městě Chengdu v provincii Sečuán. Vypravila se tam i liberecká reportérka Českého rozhlasu Sever Ivana Bernáthová spolu s další Liberečankou Jarkou Dugovou.

Je brzy ráno a do výzkumného střediska odchovu pand velkých, které se nachází na okraji 11miliónového města Chengdu, míří tisíce turistů. Nejvíc je jich ze samotné Číny.

„Češky jsme aktuálně jen dvě. Musely jsme kvůli černobílým pandám vstávat v šest hodin, abychom autobusem včas do centra dorazily,“ konstatuje Jarka.

Panda velká - ohrožený druh

Záchranná stanice je obří přírodní bambusový park. Pandy se mohou šplhat po stromech a před slunečním žárem se schovávají v umělých jeskyních. Taky se mezi sebou jemně a rozverně pošťuchují. Celkem jich tu žije na 80. Mají zajímavá jména - Chend Dui,Cheng Shuang nebo Yuan Run. Nejraději mlsají bambus.

Hlavním cílem centra je odchovat co nejvíce mláďat, protože panda velká patří mezi ohrožená zvířata. Zatím se jich tu narodilo 130.

Většinou se rodí jen jeden potomek, a když už se narodí dvojčata, jedno z nich většinou stejně nepřežije. Proto se v Číně snaží o umělý odchov. Mláďata se pak chovatelé pokoušejí vracet do volné přírody.

Aby si uměle odchované mládě nezvyklo na lidi, převlékají se ošetřovatelé do pandích kostýmů. Do volné přírody v Pandím údolí jich už vypustili šest a učí je samostatně si hledat potravu a vodu.

Chceš se vyfotit s pandou? Zaplať!

Na záchranu a výzkum pand je zapotřebí hodně peněz a ty vozí do centra právě turisté. Vstupé je vysoké a mnohem víc zaplatíte, pokud se chcete s pandou vyfotit.

Panda žije nedaleko Chengdu i ve volné přírodě - v rezervaci Wolong. Ve volné přírodě jich v celé čínské provincii Sečuan žije kolem 1600. Dalších 300 jich žije ve výzkumných střediscích, jako je centrum v Chengdu.

Spustit audio