Za parkování v centru Ústí nad Labem si lidé od září připlatí

1. září 2017

V nejužším centru Ústí nad Labem ode dneška (1. 9.) podražilo parkovné. Je to proto, aby tam auta nestála zbytečně dlouho a víc řidičů mělo šanci zaparkovat.

Rozšířil se seznam ulic, které mají sazby, jako dosud byly v ulici Dlouhá – za první hodinu 20 Kč, za každou další 50 Kč, a za celý den 200 Kč. Od 1. září platí stejné sazby v ulicích Pařížská, Velká Hradební a Bratislavská.

Asi každý, kdo Ústí nad Labem zná, ví, že právě v této oblasti je přes den dost těžké najít volné místo. Radní spoléhají na to, že lidé nebudou chtít platit víc peněz pro nic za nic. Hlavní důvod tedy je, aby tam řidiči stáli jen nezbytně dlouhou dobu, aby měl šanci zaparkovat i někdo jiný.

S určitým nárůstem výběru parkovného vedení města ale také počítá, protože právě tady jsou například magistrát, krajský úřad, okresní i krajská policie, knihovna, kulturní dům, nebo úřad práce.

K většímu využití parkovacích míst mělo posloužit i zrušení celoplošných karet, které v Ústí platí od února. Podle analýzy Městských služeb, které těchto 701 parkovacích míst spravují, se tento postup vedení města osvědčil. To byl také jeden z důvodů pro červencové rozhodnutí radních o rozšíření progresivních sazeb.

Tehdejší ředitel městských služeb Miroslav Harciník potvrdil, že se opravdu zkrátila průměrná doba parkování jednoho auta, přitom výběr parkovného vzrostl přibližně o 15 procent.

autor: hau
Spustit audio