Za polití ženy kyselinou poslal soud v Plzni muže do vězení na 23 let

Výjimečný trest 23 let vězení vyměřil dnes Krajský soud v Plzni 39letému Janu Dubskému obžalovanému z pokusu o vraždu. Podle soudu polil předloni v listopadu v Plzni kyselinou sírovou svou 25letou expřítelkyni. Napadená žena přežila, ale ponese si doživotní následky. Dubský se k činu nikdy nepřiznal. Hrozil mu výjimečný trest až 30 let, pro uložení doživotního trestu nebyly podle žalobce splněny všechny podmínky. Verdikt zatím není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Dubský, který polil svou bývalou partnerku kyselinou, má jít do vězení na 23 let

Jan Dubský, který polil svou bývalou partnerku kyselinou, má jít do vězení na 23 let | Zdroj: ČTK

Soud rozhodl o vině muže na základě nepřímých důkazů.

„Není jediný přímý důkaz, který by usvědčoval obžalovaného z tohoto trestného činu, nicméně množství a kvalita nepřímých důkazů, které v této věci byly shromážděny, je taková, že dovoluje učinit jednoznačný závěr o vině obžalovaného. V důkazech není žádná významná mezera, která by mohla zpochybnit naše skutkové závěry,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Tomáš Bouček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na 23 let do vězení má jít muž, který polil kyselinou bývalou přítelkyni. O domácím násilí mluvil Vladimír Vedra z občanského sdružení Bílý kruh bezpečí

Dubský, který dosud nebyl soudně trestán, musí podle soudu také zaplatit poškozené ženě 870 tisíc korun a přes 800 tisíc korun zdravotní pojišťovně. Verdikt vyslechl bez emocí, s klidnou tváří a bez sebemenšího projevu lítosti.

Jeho obhájce Vít Zahálka chce právě kvůli nepřímosti důkazů proti rozsudku podat odvolání. „Mám za to, že důkazy nesvědčí o tom, že by bylo možné nepochybně prokázat vinu obžalovaného tak, jak požaduje trestní řád, takže budeme podávat odvolání,“ řekl Českému rozhlasu Zahálka.

Lhůtu pro podání odvolání si ponechal i státní zástupce. Rozsudek tak není zatím pravomocný. Sestra poškozené Českému rozhlasu sdělila, že je ráda, že případ takto dopadl, podle ní ale není za čin obžalovaného žádný trest adekvátní.

Muž neunesl rozchod

Dubský na ženu zaútočil 18. listopadu 2013 v den svých 38. narozenin. Podle verdiktu neunesl, že se s ním tehdy 25letá žena v srpnu rozešla a našla si nového partnera.

V osudný den ráno si na ni počkal před bytem, kde krátce s přítelem bydlela. Počkal, až nastoupí do osobního auta, pak otevřel dveře u řidiče a na ženu vylil 33procentní roztok kyseliny sírové.

Napadená žena, která u soudu kvůli stále špatnému psychickému stavu osobně nevypovídala, útočníka neviděla, protože měl hlavu nad střechou auta, v němž seděla.

V jedné z výpovědí, které soud přehrál z videozáznamu, podrobně popsala útočníkovy boty, shodné s obuví zajištěnou u Dubského, na které se navíc našly stopy kyseliny.

Uvedla také, že při pohledu na odcházejícího agresora, dřív než jí začala kyselina na těle působit velkou, nesnesitelnou bolest, ji napadlo, že by to mohl být postavou a stylem chůze Dubský. On jediný jí také po rozchodu nadával a vyhrožoval.

Mezi nepřímé důkazy usvědčující Dubského patřily například pachové stopy na klice auta napadené ženy a u jejího bydliště, stopy po kyselině na Dubského botě, svědectví lidí, kteří viděli útočníka i jeho chování a vyjadřování na sociálních sítích.

Žena přežila jen zázrakem

Žena útok přežila jen díky náhodě, dobré zdravotní kondici a rychlé odborné pomoci. Žíravina nechala na její tváři jizvy, připravila ji o zrak a o oční víčka, lékaři jí museli amputovat ušní lalůček.

Vedle toho jí vážně poškodila celé zažívací ústrojí a kůži na rukou a nohou. Měla kruté bolesti a musela podstoupit mnohaměsíční léčení. Do ordinací lékařů dochází žena ještě dnes a má i psychické problémy.

I když útoky kyselinou nejsou běžné, podobný se stal loni 26. srpna v Praze 4. U soudu se k němu v dubnu přiznal 49letý Milan Balamuta. Později se v pankrácké vazební věznici oběsil.

ČTK, Monika Červená, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme