Za usmrcení policistky si zdrogovaný řidič odsedí 16,5 roku, potvrdil vrchní soud

Za usmrcení policistky při loňské honičce u Kostelce nad Labem na Mělnicku si zdrogovaný řidič Josef Novák odpyká 16,5 roku vězení. Dnes o tom rozhodl pražský vrchní soud, který potvrdil původní verdikt. Zamítl odvolání obžalovaného, který chtěl dosáhnout zmírnění trestu. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Novák byl odsouzen k 16,5 roku vězení za usmrcení policistky při loňské honičce u Kostelce nad Labem na Mělnicku

Josef Novák byl odsouzen k 16,5 roku vězení za usmrcení policistky při loňské honičce u Kostelce nad Labem na Mělnicku | Zdroj: ČTK

„Zachoval bych se úplně jinak, vozidlo bych třeba strhnul na opačnou stranu. Ale já jsem tam nikoho neviděl," bránil se u soudu Josef Novák s tím, že všeho lituje.

Advokátka Barbora Langerová v odvolání žádala nové projednání případu. Prvoinstanční soud podle ní nectil presumpci neviny a nerozhodl spravedlivě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrchní soud Josefu Novákovi, který při loňské honičce autem zabil policistku, potvrdil 16,5letý trest. Argumenty soudce i obhajoby shrnula Evelyna Kulíšková

„V této souvislosti bych chtěla poukázat na řadu nešťastných dopravních nehod, kdy řidiči srazí i na přechodu malé dítě, které má na sobě reflexní prvky. To každý z těchto řidičů bude následně uznán v rámci generální prevence za vraha?" argumentovala.

Soudce Jiří Lněnička ale potvrdil všechny závěry prvoinstančního krajského soudu a odmítl, že by porušil práva obžalovaného. To tvrdila obhajoba, která v odvolání žádala zrušení rozsudku a nové projednání.

Podle vrchního soudu se ale Novák, který už byl několikrát trestaný, snažil skutečně za každou cenu ujet a policistku srazil vědomě.

Zamítnuté argumenty obhajoby

„Je to jednání zločince na útěku, kterému je jedno, co se stane. Minimálně na vzdálenost 118 metrů musel vidět poškozenou, i pokud by na sobě neměla reflexní vestu. Na tuto skutečnost nijak nereagoval a jel bez většího brždění do prostor, kde se pohybovala," prohlásil Lněnička.

Soud tak neuznal argumenty obhajoby, která se odvolávala na to, že nebylo dokázáno, že by policistka měla na sobě reflexní vestu.

Soudce nevyhověl ani odvolání pozůstalých po zabité mladé policistce, kteří chtěli větší odškodné. Kauza tím ale nekončí. Před časem padlo obvinění muže, který se měl pokusit uplatit svědkyni.

Státní zástupce navíc zvažuje trestní oznámení na dva kamarády odsouzeného Nováka. Podezírá je, že u soudu křivě vypovídali.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme