Za zničení sněženek a bledulí v chráněné krajinné oblasti nezaplatí olomoucké lesy ani korunu

17. září 2015

Při těžbě stromů v Litovelském Pomoraví podle inspekce životního prostředí lesníci nepochybili.

Místo koberců sněženek a bledulí jen hluboké koleje a vytrhané rostliny. Tak to vypadalo v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví po tom, co lesy města Olomouce odtěžily nemocné stromy.

Od inspekce životního prostředí jim za to hrozila až milionová pokuta. Platit ale nic nebudou, odborníci totiž řekli, že těžaři nepochybili.

„Prakticky jsme se nedopustili ničeho, co by bylo proti zákonům a samozřejmě proti ochraně přírody a přírodě jako takové,“ říká ředitel Lesů města Olomouce David Janásek.

Lesní cesta nedaleko vesnice Březové byla po těžbě úplně zničená. Vyježděné hluboké koleje zmizely. Kácení připomíná už jen holá plocha hned vedle asfaltové cyklotrasy. Podle Davida Janáska dělníci těžili dřevo běžným způsobem: „Spíš naopak jsme ten způsob zvolili co nejšetrnější. Používali jsme hodně koňských potahů a následně pak univerzální kolové traktory.“

Kvůli napadení houbou nemocné jasany postupně usychaly. Kdyby je dělníci nepokáceli, hrozilo, že spadnou na cestu.

„Jak to vidíte tady na tom stromě před námi. Suché větve a dalším průvodním znakem je odpadající kůra. Ten strom ztrácí olistění a tím, že dochází k odumírání větví, tak to znamená pro ten strom smrt,“ ukazuje ředitel Správy chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Michal Servus další napadené jasany.

Poničená CHKO Litovelské Pomoraví

Při kácení a svozu dřeva rozryli koně a traktory lány sněženek a bledulí. Podle zástupce olomouckého ředitele České inspekce životního prostředí Bohuslava Víši ale většina rostlin přežila: „Ten důsledek není devastující a předpokládá se, že většina těch cibulí, které byly v dráze pojezdu traktoru, bude regenerovat.“

Část pozemků v Pomoraví teď chce Správa CHKO od Olomouce koupit. Pokud prodej schválí zastupitelstvo, za zhruba osmdesát hektarů zaplatí městu kolem 25ti milionů korun.

Poničené Litovelské Pomoraví dnes
autor: mot
Spustit audio