Žába s komiksovými drápy

19. říjen 2012
Monitor

Komiksový hrdina Wolverine našel svou obdobu ve skutečném světě. Je jím japonská žába se zatažitelnými drápy.

Jednou z hlavních postav komiksové a filmové série X-men je Wolverine – zmutovaný člověk s dlouhými vysunovacími drápy na všech prstech rukou. Ačkoli to vypadá vysoce nepravděpodobně, podobná zbraň existuje i v reálném světě. Jejími majiteli jsou vzácné žáby druhu Babina subaspera z čeledi skokanovitých, které obývají ostrovy Amami v jižním Japonsku.

Většina druhů žab na předních končetinách čtyři prsty. U japonských žab Babina subaspera bychom jich ale napočítali pět, přičemž pátý prst je jakýsi pseudo-palec. Podobnou strukturu mají na předních končetinách i rosničky Rosenbergovy (Hypsiboas rosenbergi) z Latinské Ameriky.

Japonští vědci zjistili, že u samců japonských žab je pseudo-palec tenčí a delší než u samic. Co je však pozoruhodnější, uvnitř palce je ukrytý dlouhý a ostrý dráp, který se může vysunout a projít pokožkou. Samci žab Babina subaspera svou „komiksovou zbraň“ používají v lásce i v boji. Jejím původním účelem pravděpodobně bylo pomáhat samci držet samičku v milostném sevření, kterému se odborně říká amplexus. Současné žáby však svoje vysunovací drápy používají i v soubojích o samičky či místo k rozmnožování. Jizvy na kůži mnoha samců jsou nepřesvědčivějším důkazem. O tom, že by drápy na pseudo-palcích bojovaly nebo se bránily také samičky, zatím není nic známo.

Zdroj: Journal of Zoology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.