Zabíjet vzácná zvířata je zločin! EU by měla zakázat dovoz jejich trofejí, míní ředitel zoo ve Dvoře Králové

Mnoho zvířat se stává celebritou z nejrůznějších důvodů – jednou z nich byl lev Cecil, jehož smrt vyvolala silné reakce po celém světě. Zabil ho americký zubař, který Celila nechal vylákat z rezervace v Zimbabwe. Nejprve na něj vystřelil z luku, další den zraněné zvíře vyhledal a dorazil. Ročně se ale zabíjí na 600 lvů. Proč je zrovna kolem Celila takové rušno?

„Byl to známý lev, byl zabit neférovým způsobem, kdy byl vylákán z národního parku, způsob zabití a to vše vyvolalo vlnu odporu, což je dobře,“ říká ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové Přemysl Rabas.

Lovy vzácných zvířat jsou podle něj atavistickým přežitkem minulého tisíciletí a určitě by měly přestat. A právě smrt lva Cecila by mohla pomoci k tomu, aby svět začal na tento problém nahlížet jinak.

„Každý, kdo má trochu více peněz nebo moc, tak chce mít na zdi velkou pětku – lva, levharta, nosorožce, buvola a slona,“ říká. Líbila by se mu naopak představa, kdy by právě velká pětka byla symbolem pro turisty, kteří chtějí získat fotografie.


Lidi, kteří chtějí mít vycpaná zvířata na zdi, je potřeba postavit do role hlupáků, kteří nejdou s dobou a jedou v něčem, co se dávno přežilo

Lovit vzácná zvířata ve chvíli, kdy je na světě méně než 20 tisíc lvů, a při tom se jich zabíjí na 600 ročně, je podle něj velmi vážná věc. A podobná sitauce je u slonů, kterých bylo za poslední tři roky zabito na 100 tisíc. „A je jich přitom méně jak 500 tisíc,“ dodává s tím, že jestli se něco nezmění, tak se během několika let může celá sloní populace zhroutit.

Čtěte také

V mnoha afrických zemích narůstají partyzánské války, a právě pro jejich financování se používají prostředky z prodeje slonoviny. „Pokud se bojuje za divoká zvířata, tak se zároveň bojuje proti terorismu, protože to jsou spojené nádoby,“ nastiňuje. Podotýká také, že například Austrálie zakázala dovoz vzácných druhů zvířat, a podobnou cestou by měla jít i Evropská unie.

Nosorožec Nabire: Italští vědci postup nekonzultovali

Přemysl Rabas byl hostem modrátorky Heleny Šulcové

Druhem před vyhynutím jsou severní nosorožci bílí. Před týdnem v královédvorské zoo uhynula samice Nabire, která byla jedním z pěti posledních nosorožců tohoto druhu na světě. „Druh ztrácí naději na záchranu,“ vysvětluje.

Podařilo se ale odebrat její druhý vaječník, který byl potencionálně použitelný, a během několika hodin ho dopravit do Itálie, kde by se pokusili z vaječníku získat oocysty.

Čtěte také

„Bohužel s námi v Cremoně nekonzultovali postup, a místo toho, aby se tam přepravilo semeno, které je zamražené ze severních nosorožců, tak použili tamní vědci semeno z jižního nosorožce,“ vysvětluje s tím, že tento postup považuje za neseriózní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Nabiré s narozeninovými dobrotami
autoři: heš , prh
Spustit audio