Začal soud s Ukrajinci obžalovanými z dvojnásobné vraždy v Horusicích

21. listopad 2017

Až doživotní trest hrozí dvěma Ukrajincům za podíl na loupežném přepadení v Horusicích na Táborsku. Jsou obžalovaní ze zločinů vraždy a těžkého ublížení na zdraví.

Muži byli součástí pětičlenné skupiny, která v rodinné firmě loupila v září 2015. Případ začal v pondělí řešit krajský soud v Táboře.

Ivan Ivanovskyi, obžalovaný ze zločinů vraždy a těžkého ublížení na zdraví při přepadení rodinné firmy v Horusicích

Oba před soudem přiznali, že se loupežného přepadení účastnili. Odmítají ale podíl na zavraždění dvou obětí.

Obžalovaný Robert Simon tvrdí, že nic neviděl, a jeho komplic Ivan Ivanovskyi podle svých slov jen hlídal. „On tam jel loupit a nacházel se v té části objektu, kde hlídal svázané osoby, nikoliv v těch částech, kde došlo k způsobení smrtelných zranění,“ dodává jeho obhájce Petr Novotný.

Hlavní líčení bude pokračovat celý týden. Případ se k soudu vrátí v únoru 2018. Spis má přes pět tisíc stran a dokazování je podle soudce zhruba v polovině.

K přepadení rodinné firmy v Horusicích došlo v polovině září 2015. Do vesnické usedlosti vpadli lupiči, napadli celkem sedm lidí a čtyři zranili. Jeden z těžce zraněných zemřel krátce po útoku v nemocnici, druhý o několik dní později.

Přepadená firma se už od 90. let zabývá renovací veteránů a výrobou dílů. Podnikatelé měli velmi dobrou pověst mezi sběrateli v Česku i v zahraničí a pracovali hlavně na zakázku. Několik motocyklových veteránů měli i v domě, kde se přepadení odehrálo.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio