Začala vysílat nová samostatná stanice Český rozhlas Zlín

1. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

V pořadí čtrnáctá regionální stanice Českého rozhlasu dnes v 11 hodin začala vysílat ve Zlínském kraji.

Po šedesáti letech, kdy má Český rozhlas ve Zlíně svou redakci, začala v první listopadový den hodinu před polednem vysílat samostatní stanice pod značkou Český rozhlas Zlín.

Redakce sídlící ve vile Jana Antonína Bati se dosud podílela na vysílání sesterského Českého rozhlasu Brno, který svým vysíláním Zlínský kraj pokrýval. Úderem jedenácté hodiny ale čtyři vysílače v kraji začaly místo brněnského vysílání šířit to zlínské.

Vysílání zahájil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral společně s hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), prvním hostem vysílání se stal hudebník Jiří Pavlica.

„Regionální vysílání je alfou a omegou vysílání veřejnoprávního rozhlasu. I tím zřízením zlínského studia jdeme blíže k posluchačům, občanům. Lidé chtějí vědět, co se děje v jejich okolí,“ řekl René Zavoral.

V počátcích vysílání budou mít obě stanice ještě hodně společného. Prozatím bude zlínské studio vysílat samostatně ve všední dny mezi pátou a devátou ranní pořad Dobré ráno, Moravo!, mezi jednou a čtvrtou odpolední pořad Rendes-vous a od pěti do šesti zpravodajský pořad Den ve Zlínském kraji. Po celý den bude stanice vysílat vlastní zpravodajské relace.

Zahájení vysílání Českého rozhlasu Zlín, tisková konference.

Ostatní program bude prozatím společný a vysílaný z Českého rozhlasu Brno. Posluchači tak nepřijdou o oblíbené pořady jako je dopolední Apetýt nebo Srdcovky Zdeňka Junáka, či o pořady s blahopřáním Morava, krásná zem ani o víkendové Blahopřání s písničkou.

Český rozhlas Zlín vysílá prostřednictvím vysílačů Zlín – Tlustá hora na 97,5 FM, Vsetín – Bečevná na 89,5 FM, Uherský Brod – Černá hora na 107,3 FM a Uherské Hradiště – Jalubí na 99,1 FM. Poslouchat lze i prostřednictím internetových stránek, kde je možné dění ve studiu sledovat i na webových kamerách.

Stanice má 13 zaměstnanců, náklady na roční provoz jsou devět milionů korun, rozšíření zlínské stanice si vyžádalo statisíce korun.

Český rozhlas chce příští rok v listopadu otevřít samostatné studio v Karlových Varech, síť krajských stanic pak bude kompletní. "Splníme tak dikci zákona, že v každém krajském městě je i krajské studio Českého rozhlasu," uvedl Zavoral. Loni začalo vysílat studio v Liberci.

autor: ska | zdroj: ČTK
Spustit audio