Začaly jarní prázdniny, sehnat ubytování na Šumavě je téměř nemožné

5. únor 2018

České hory zažily o víkendu nápor turistů. Začaly jarní prázdniny a do horských středisek zamířily tisíce lyžařů. Například Skiareál Lipno navštívilo podle mluvčího Vojena Smíška asi šest tisíc lyžařů.

Na šumavský Zadov podle vedoucího provozu Petra Vondraše přijely tři tisíce lidí.

Výjimkou nebyla ani šumavská Kvilda, kterou vyhledávají rodiny s dětmi i starší lidé, a to především kvůli upraveným běžeckým stopám.

Do běžecké stopy mezi Kvildou a Horskou Kvildou se vydaly stovky lyžařů. Mnozí se opakovaně vrací. „Je to náš třetí zimní pobyt. Na běžky se nám to tady líbí víc než třeba Alpy. Jezdíme na Horskou Kvildu a k Pramenům Vltavy,“ řekl jeden z lyžařů.

Souhlasila s ním i skupinka žen z Prahy. „My sem jezdíme už léta, protože pro nás starší osoby je ten terén ideální,“ komentovala lyžařka.

Že začaly jarní prázdniny, pocítili i ubytovatelé. Hotely a penziony hlásí plno. „Sezóna odstartovala pololetními prázdninami, od čtvrtka jsme měli kompletně plný hotel a vlastně po celý únor až do poloviny března máme obsazeno od sklepa až pod střechu,“ uvedla provozní hotelu Helena Ranglová.

Také v informačním centru Správy národního parku Šumava na Kvildě zaznamenali zvýšený zájem turistů. „Teď se začátkem jarních prázdnin je ten nárůst znatelný. Lidé se nejvíc zajímají o lyžařské trasy a výlety okolo Kvildy. Ptají se i na ubytování, ale to je často plné už rok dopředu. Sehnat na poslední chvíli sehnat ubytování v tomto období je velmi těžké,“ dodala pracovnice infocentra Olga Kaiferová.

Podobně jsou na tom hotely a penziony na Horské Kvildě, na Modravě nebo třeba na nedalekém Zadově.

autor: pku
Spustit audio