Záchrana bílých nosorožců severních je jednou z priorit královédvorské ZOO

14. duben 2015

Obrázek nosorožce na pozvánce k akci ve středu 15. dubna 2015 připomíná, že téma "záchrana bílých nosorožců severních" je pro královédvorskou ZOO stále aktuální. Vymření tohoto vzácného živočišného druhu může zastavit jen embryotransfer.

O této technice nedávno jednali v keňské rezervaci Ol Pajeta, kde žijí dvě samice a jeden samec těchto zvířat, zoologové ze Dvora Králové nad Labem s odborníky z celého světa.

Mezi účastníky setkání byl i vedoucí komunikace mezinárodních projektů ZOO Jan Stejskal, kterého zpovídala redaktorka Dana Voňková.

"Řešení embryotransferem je strategickým rozhodnutím, které jsme chtěli," uvedl vedoucí zahraničních projektů královédvorské ZOO Jan Stejskal.

K výzkumu odebírání vajíček a embryotransferu využijí zoologové samice jižních bílých nosorožců.

Vajíčka k embryotransferu by zoologové chtěli získat od dvou samic žijících v Ol Pejetě.

Pozvánka do ZOO Dvůr Králové nad Labem - Safari po Safari

Důležité bude podle ředitele královédvorské ZOO Přemysla Rabase i vyvinutí metody pro bezpečné uložení vajíček zamražením pro budoucí pokusy. Naděje na záchranu nemusí být podle Rabase velká. "Považujeme ale za zásadní to nevzdávat," dodal Rabas.

ZOO Dvůr Králové a Ol Pejeta Conservancy se na společném jednání s dalšími experty v Keni dohodly, že se pokusí ze samic nosorožců tuponosých severních (jinak též bílých) v Ol Pejetě odebrat vajíčka, která by se v budoucnu dala využít pro oplodnění in vitro a následný transfer embrya do těla samice příbuzného nosorožce.

„Šance samic Nájin a Fatu donosit mládě jsou v současnosti mizivé. Odebrání vajíček by nám v budoucnu mohlo pomoci získat hned několik vzájemně geneticky vzdálených jedinců," uvedl Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové.

Čtěte také

ZOO Dvůr Králové a Ol Pejeta ve spolupráci s IZW Berlín a dalšími experty v oblasti asistované reprodukce připraví program, jehož cílem bude odebrání a následné bezpečné uložení oocytů ze samic Nájin a Fatu, které jsou v Ol Pejetě, a také vyvinutí postupu pro vytvoření embrya v laboratorních podmínkách a jeho následné vložení do samice jižního bílého nosorožce.

Nosorožci bílí severní v Keni

Dvorská ZOO je jedinou zahradou, kde se severní bílé nosorožce podařilo rozmnožit, poslední mládě se však narodilo v roce 2000.

Kvůli zvýšení šancí na úspěšný odchov mláďat se ZOO v letech 2006 a 2007 pokoušela o jejich umělou inseminaci. V roce 2009 pak poslala čtyři severní bílé nosorožce do Keni v naději, že prostředí blízké jejich původní oblasti výskytu vnese do skupiny potřebný nový impuls a povede k březosti samic.

Ačkoli se některých původních cílů přesunu nosorožců do Afriky podařilo dosáhnout, například samice Fatu byla poprvé pářena až v Keni a všem zvířatům se zlepšila tělesná kondice, k zabřeznutí samic nedošlo.


Zvětšit mapu
Zvětšit mapu
autor: DV
Spustit audio