Záchranáři v pražském metru nacvičovali zásah po teroristickém útoku

V pražském metru dnes v noci cvičně zasahovaly stovky hasičů, zdravotníků i policistů. Ve stanicích Anděl, Smíchovské nádraží a Karlovo náměstí si všichni vyzkoušeli postup po chemickém útoku teroristů. Cvičení skončilo před výjezdem prvního ranního metra, provoz tedy neovlivnilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři nacvičovali v pražském metru zásah po teroristickém útoku

Záchranáři nacvičovali v pražském metru zásah po teroristickém útoku | Foto: Veronika Jošková Štefanová

U vchodu do stanice Anděl, přímo u autobusového nádraží Na Knížecí, si bezpečnostní jednotky postavily provizorní základnu.

Akce začala v jednu hodinu ráno. Všude kolem se pohybovaly desítky hasičů, policistů a záchranářů v reflexních vestách.

„V této chvíli byl zahájen rozptyl látky. Figuranti, kterých je 78, jsou vybaveni ochrannými maskami s filtry,“ komentoval průběh cvičení velitel směny Miloš Němec.

Skupina lidí umístila na nástupiště ve stanici Anděl skleněnou lahev s napodobeninou nebezpečné chemikálie. V určenou chvíli nádobu rozbili, látka začala unikat a v metru vypukla panika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražští hasiči, záchranáři a policisté nacvičovali v metru zásah po chemickém útoku. Byla u toho reportérka Veronika Štefanová

Přímo na místo zásahu policisté novináře nepouštěli. Rušno ale bylo i na parkovišti u autobusového nádraží.

„Tady se provádí mokrá dekontaminace hasičů. Přichází hasič, který vleze do prvního stanu. Druhý hasič mu pomáhá v dekontaminaci,“ popisoval Jaromír Konečný z hasičského záchranného sboru.

Akce se účastnilo skoro 630 cvičících a osm desítek figurantů, nejčastěji studentů odborných škol. Ty postupně převážely sanitky a autobusy do speciálních stanů v různých pražských nemocnicích. Do cvičení se zapojily například Ústřední vojenská nebo Všeobecná fakultní nemocnice.

Záchranáři nacvičovali v pražském metru zásah po teroristickém útoku | Foto: Veronika Štefanová

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme